clanak False

Započela druga faza ugradnje pametnih semafora u Zagrebu u sklopu projekta automatskog upravljanja prometom

17.07.2024.
Grad Zagreb započeo je ovaj tjedan drugu fazu unaprjeđenja semaforskog sustava na glavnim prometnicama u Donjem gradu, kao dio projekta automatskog upravljanja prometom. Do sada je u sklopu projekta na optičku infrastrukturu priključeno 18 novih semaforskih uređaja kojima se iz jednog centralnog mjesta upravlja na daljinu.

"Automatskim upravljanjem prometom na svim obnovljenim raskrižjima uspostavlja se učinkovitiji sustav upravljanja prometom jer se rad semafora prilagođava uvjetima na cesti, znatno se povećava protočnost raskrižja, skraćuje vrijeme putovanja i povećava sigurnost. Pritom, prednost u prometu se daje tramvajima te se na taj način dobiva efikasniji i brži javni prijevoz", rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

Gradonačelnik je pojasnio i da se, uz smanjenje čekanja i vremena putovanja, na ovaj način smanjuje i onečišćenja zraka, negativni utjecaj buke, te broj prometnih nesreća.

U prvoj fazi zamjene semaforskih uređaja u Donjem gradu, koja se provodila u veljači i ožujku ove godine, zamijenjeno je ukupno 18 uređaja. U drugoj fazi, od 15. srpnja do 9. kolovoza, bit će zamijenjen još 21 uređaj. Tijekom ovog razdoblja uređaji će se zamijeniti na raskrižjima:
  • Ulica Izidora Kršnjavoga – Savska cesta (kod vatrogasaca)
  • Ulica Jurja Žerjavića – Gundulićeva ulica
  • Ulica baruna Trenka – Preradovićeva ulica
  • Ulica baruna Trenka – Gajeva ulica
  • Ulica Pavla Hatza - Trg kralja Tomislava (zapad)
  • Srednji Zeleni val (od Savske ceste do Trga Nikole Šubića Zrinskog)
  • Srednji Zeleni val (od Petrinjske ulice do Draškovićeve ulice) i sjeverni dio Palmotićeve ulice
  • Južni Zeleni val (od Trga kralja Tomislava do Draškovićeve ulice).
Nakon Donjeg grada u planu je zamjena semafora na ulici Ilica, Vlaškoj ulici, Horvaćanskoj cesti, ulici Dubrava, Aveniji Dubrovnik, Ulici grada Vukovara, Ulici kralja Zvonimira i Ulici Savezne Republike Njemačke.

Zbog zamjene semaforskih uređaja mogući su povremeni kratkotrajni zastoji pa vozače molimo za razumijevanje i povećani oprez u prometu.

Gradske vijesti