clanak False

Arheološki muzej u Zagrebu završio obnovu i otvorio javnosti obnovljeni stalni postav

16.07.2024.
Nakon četiri godine intenzivnih radova sanacije oštećenja od potresa i obnove stalnog postava, Arheološki muzej otvorio je u potpunosti svoja vrata javnosti. Ukupna vrijednost investicije iznosila je 2 milijuna eura. Muzej su tim povodom danas posjetili gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec, u društvu izaslanika ministrice kulture i medija i državnog tajnika Ivice Poljička te ravnatelja Arheološkog muzeja u Zagrebu Ivana Radmana-Livaje.

"Ovaj je muzej perjanica zagrebačke muzejske i kulturne baštine“, rekao je gradonačelnik Tomašević dodavši kako se ulaganja nastavljaju. "Kao što sam i obećao, iz gradskog ćemo proračuna financirati cjelovitu obnovu pročelja zgrade Arheološkog muzeja, u iznosu od oko 3 milijuna eura", rekao je gradonačelnik zahvalivši se svima koji su bili uključeni u realizaciju obnove muzeja i stalnoga postava.

Ukupna površina obnovljene zgrade koja je podignuta na 3. protupotresnu razinu iznosi 5.100 m². Šteta na fundusu muzeja je procijenjena na oko 200.000 eura. U potresu je oštećeno 178 predmeta, od kojih je većina restaurirana. Obnova je financirana preko police osiguranja, iz Fonda solidarnosti, od Grada Zagreba i donacija.

Gradonačelnik Tomašević je podsjetio i da su obnovljeni Hrvatski prirodoslovni muzej, Muzej Prigorja u Sesvetama te nova čuvaonica Etnografskog muzeja, a u tijeku su radovi na obnovi Muzeja za umjetnost i obrt i Umjetničkog paviljona.

"Kao i prošli vikend, Arheološki muzej će zbog toplinskog vala i ovoga vikenda, u petak i subotu, biti besplatan za sve posjetitelje", najavio je na kraju gradonačelnik Tomašević.

Gradske vijesti