clanak False

Europska investicijska banka prvi put investira u infrastrukturne projekte Grada Zagreba

01.07.2024.
Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i potpredsjednica Europske investicijske banke (EIB) Teresa Czerwińska danas su potpisali Ugovor o zajmu s Europskom investicijskom bankom. Ovim ugovorom Grad Zagreb dobiva na raspolaganje 206,9 milijuna eura u 2024. i 2025. za sufinanciranje svojih projekata iz područja zelene i energetske tranzicije te digitalizacije.
 
„Ovo je prvi put da EIB investira u projekte Grada Zagreba, što je priznanje odgovornom upravljanju gradskim financijama koje je prepoznala i Europska investicijska banka, koja je banka Europske unije. Suradnja dolazi nakon što je Zagrebu poslije dugih 13 godina vraćen investicijski rejting. Zajam ćemo trošiti isključivo na kapitalne investicije, ne za tekuće troškove, i primarno za sufinanciranje EU projekata iz područja zelene i energetske tranzicije te digitalizacije, kako bi Zagreb postao otporniji na klimatske promjene. Zahvaljujemo EIB-u što nam je ukazala povjerenje i postala naš partner u stvaranju boljeg Zagreba u korist svih naših sugrađana”, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba, prilikom potpisivanja ugovora.
 
Ugovor je jedinstven po tome što omogućava fleksibilnost, odnosno izmjenu iznosa za pojedine projekte za vrijeme dok traje razdoblje provedbe, ovisno o dinamici njihovog provođenja. Zbog toga, i zbog besplatne tehničke pomoći koja ga prati, okvirni zajam EIB-a koriste mnoge europske metropole.
„Zagreb dobiva snažan poticaj svom impresivnom planu poboljšanja ključne gradske infrastrukture i vrlo smo ponosni na naš doprinos zelenom i održivom poglavlju u povijesti grada. Zajedno s našom savjetodavnom podrškom, pomoći ćemo Zagrebu u razvoju i rješavanju složenih pitanja poput pristupačnog stanovanja, klimatske neutralnosti i urbane mobilnosti. Ovaj zajam naglašava stalno sazrijevanje odnosa između EIB-a, Grada Zagreba i Hrvatske”,  izjavila je potpredsjednica EIB-a Tereza Czerwinska.
 
Sredstva se planiraju utrošiti na sufinanciranje izgradnje vrtića, škola, pristupačnih stanova, podvožnjaka Medpotoki, novih pješačkih i biciklističkih staza, te bazena Špansko, kao i za sufinanciranje unaprjeđenja javnog prijevoza uključujući obnovu i proširenje tramvajske mreže i uspinjače te Kina Europa, zatim za sufinanciranje revitalizacije nove gradske knjižnice i društveno-kulturnog centra Paromlin, sufinanciranje energetske obnove zgrada javne namjene, postavljanja fotonaponskih sustava na javnim zgradama, modernizacije javne rasvjete, te projekata digitalizacije i pametnog upravljanja javnim zgradama.
 
„Ugovor s EIB-om će omogućiti bržu apsorpciju sredstava iz EU fondova na način da će omogućiti Gradu Zagrebu da kroz njega uplati svoj udio sufinanciranja EU projekata, te u isto vrijeme povećati atraktivnost Grada u privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta. Sredstva će pridonijeti i postizanju cilja da Zagreb, kao jedini hrvatski grad među 100 europskih gradova, postane klimatski neutralan do 2030. godine”, zaključio je gradonačelnik Tomašević.

Gradske vijesti