clanak False

U MSU Otvorena izložba Gorana Trbuljaka: Da sam umjetnik, bio bih genij

03.07.2024.

Foto: Vedran Benović, MUO

Izložba cijenjenog konceptualnog umjetnika Gorana Trbuljaka otvorena je sinoć u Muzeju suvremene umjetnosti. Radi se o prvoj izložbi u ovoj zgradi muzeja u koju je Trbuljak prethodno odbijao ući.

Pod kustoskom palicom Ive Radmile Janković, izložba - kroz osam tematskih cjelina - Trbuljak propitkuje ulogu umjetnika i umjetnosti, uz snažno izraženu autorefleksiju. Na otvorenju su uz ravnateljicu muzeja i kustosicu govorili i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i zamjenik gradonačelnika, Luka Korlaet.  "Otkrio sam Trbuljakov rad 1994. i odonda ga pratim s velikim zanimanjem. Oduvijek mi je imponirala njegova autoironija, kao i duhoviti citati koji kombiniraju crni humor s duboko egzistencijalističkim porukama.".

Goran Trbuljak rođen je 1948. u Varaždinu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kao i na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu, gdje je poslije radio kao redoviti profesor. Javno počinje djelovati od kraja 1960-ih, kao jedan od prvih predstavnika konceptualne umjetnosti na ovim prostorima. Djelovao je kao filmski snimatelj, odnosno kao više puta nagrađivani direktor fotografije, iza kojega je velik broj igranih, dokumentarnih i kratkih filmova različitih žanrova. Radio je i kao grafički dizajner (časopisi Film, Polet, Gordogan).

Gradske vijesti