clanak False

Završena obnova Hrvatskog prirodoslovnog muzeja

04.07.2024.
Nakon više od tri godine intenzivnih radova i investicije od 31,6 milijuna eura, projekt obnove Hrvatskog prirodoslovnog muzeja uspješno je završen. Napravljena je potpuna obnova i dogradnja povijesne Palače Amadeo, a muzejski prostori moderno su opremljeni kako bi na suvremen i atraktivan način promicali bogatu hrvatsku kulturnu i prirodnu baštinu. Obnovu su financirali Europska unija, Grad Zagreb i Republika Hrvatska. Hrvatski prirodoslovni muzej svoja će vrata građanima otvoriti krajem rujna ove godine. 

Rezultate projekata obnove danas su u novoobnovljenom muzeju predstavili gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja prof. dr. sc. Tatjana Vlahović i muzejska savjetnica dr. sc. Iva Mihoci. Kao predstavnici osnivača, partnera i financijera, o važnosti ove obnove govorili su ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Dragan Jelić, državni tajnik i izaslanik ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Domagoj Orlić, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić. 
Rekonstrukcijom zaštićenog spomenika kulture Palače Amadeo stvoreni su novi izložbeni prostori opremljeni najsuvremenijom tehnologijom, laboratoriji, suvenirnica i muzejski kafić. Novi stalni postav, obogaćen multimedijskim rješenjima i interaktivnim sadržajima, posjetiteljima će na cjelovit način interpretirati muzejski fundus iz mineraloških, geoloških, paleontoloških, paleoantropoloških, zooloških i botaničkih zbirki te im približiti raznolikost živog i neživog svijeta, odgovarajući im na pitanje što je život i kako je nastao. 

Ponosan sam što Zagreb ima ovakvu muzejsku ustanovu. U tri godine je realiziran cjelovit projekt, ne samo rekonstrukcija i obnova, nego proširenje i modernizacija cijelog objekta. Predviđen datum otvaranja za javnost je u rujnu i vjerujem da će ova novoobnovljena zgrada biti jedan od najzanimljivijih muzeja u Hrvatskoj, kako za građane Zagreba tako i za sve domaće i strane posjetioce. Muzeji nisu više samo galerijski prostori, nego mjesta istraživanja, razvoja i edukacije, kazao je gradonačelnik Tomašević.

Uz obnovljenu zgradu i novi stalni postav, Hrvatski prirodoslovni muzej dobio je i moderno opremljene prostore za priređivanje povremenih izložbi, održavanje predavanja, radionica i drugih edukativnih programa, a ojačani su i kapaciteti za znanstvena istraživanja. 
U sklopu završne konferencije uzvanici su razgledali izložbu iz fundusa Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja pod nazivom „Hrvatska prirodoslovna baština – Kukci”, čije su autorice dr. sc. Martina Šašić Kljajo i dr. sc. Iva Mihoci. Izložba je postavljena kao prezentacija mogućnosti novog prostora i izložbene mogućnosti koje muzej nudi, a govori o kukcima – vrstama koje su oblikovale naš planet, predstavljajući ih kroz muzejske zbirke. 

Gradske vijesti