clanak False

Gradonačelnik Tomašević na godišnjem forumu Strategije EU-a za dunavsku regiju u Beču o ulozi gradova u razvoju društva

20.06.2024.
„Uloga gradova u gospodarskom razvoju, inovacijama i nošenju s krizama ključna je za razvoj društva”, rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević danas na 13. godišnjem forumu Strategije EU-a za dunavsku regiju, koji se održava u Beču, pod austrijskim predsjedanjem i uz domaćinstvo gradonačelnika Grada Beča Michaela Ludwiga.

„Prirodne katastrofe, poput potresa i oluje koji su zadnjih godina pogodili Zagreb, kriza stanovanja, loše gospodarenje otpadom i nedostatne investicije u vodnu infrastrukturu izazovi su s kojima se Grad Zagreb uhvatio ukoštac”, istaknuo je gradonačelnik Tomašević. 

„U tom smislu, Zagreb ulaže u javni prijevoz koji je sada besplatan za oko 30% Zagrepčana, u priuštivo stanovanje, pri čemu zagovaramo zajednički EU fond za stanogradnju, zatim u ozelenjivanje, uz pokretanje projekta sadnje 8.000 stabala godišnje, u obnovljive izvore energije, uz četverostruku povećanje snage sunčanih elektrana na gradskim krovovima, te u vodnu infrastrukturu i u zbrinjavanje otpada. Glavna misao vodilja zelene tranzicije je da ona mora biti socijalno pravedna za što je Zagreb prepoznat uvrštavanjem u 100 europskih gradova s misijom da budu ugljično neutralni do 2030., te osvajanjem titule Europske prijestolnice inkluzije i raznolikosti za 2024. godinu. Kao gradovi možemo bolje međunarodno surađivati kroz zajednička ulaganja u istraživanje i razvoj, objedinjene javne nabave i sustav solidarnosti gradova u odgovoru na prirodne katastrofe”, rekao je gradonačelnik Tomašević.

Panelisti, među kojima su gradonačelnici Beča, Budimpešte, Kišinjeva, Sarajeva, Sofije, Zagreba i Odese, dolaze iz 14 zemalja članica Dunavske strategije, a razgovarali su o ulozi gradova kao ključnih središta društvenih, kulturnih, ekonomskih i ekoloških inovacija.
 

Gradske vijesti