clanak False

Grad Zagreb uvodi parkirališne blokove za parkiranje stanara

11.07.2024.

Grad Zagreb uveo je do sada dvije mjere s ciljem povećanja broja parkirnih mjesta za stanare u centru grada. Prva mjera je revizija korištenja svih rezerviranih parkirnih mjesta za ustanove, udruge, stranke i tvrtke, a druga ograničenje na maksimalno tri parkirna mjesta kod zahtjeva za terase ugostiteljskih objekata uz izjednačavanje s cijenom rezerviranog parkirnog mjesta, što je zaustavilo trend povećanja terasa nauštrb parkirnih mjesta koja nedostaju za stanare centra.

Danas je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević predstavio i treću mjeru koja će povećati broj raspoloživih parkirnih mjesta u širem centru grada za stanare uvođenjem parkirališnih blokova za povlaštene parkirališne karte (PPK). Očekuje se da nova mjera, s ciljem unaprjeđenja sustava parkiranja i pravednije raspodjele parkirnih mjesta, stupi na snagu 1. rujna ove godine. Prijedlogom zaključka koji je jučer upućen na javno savjetovanje cijene parkiranja i PPK te svih komercijalnih karata ostaju nepromijenjene, tj. nikome ne poskupljuje parkiranje.

Manjak parkirališnih mjesta za stanare dugogodišnji je problem u Zagrebu. Za parkiranje stanara na javnim parkirališnim mjestima postoji PPK koju mogu kupiti isključivo građani koji imaju prijavljeno prebivalište ili boravište unutar prve, druge ili treće parkirališne zone odnosno u širem središtu grada. Ukupno je izdano oko 40.000 PPK. Cijene PPK su znatno niže u odnosu na komercijalne parkirališne karte kako bi stanari koji žive u zoni naplate mogli parkirati po povlaštenoj cijeni u blizini svog mjesta stanovanja pa je zato PPK za prvu zonu 13,30 eura mjesečno, za drugu zonu 5,30 eura mjesečno, a za treću zonu 3,30 eura mjesečno.

“Prethodna gradska vlast za ove cijene parkiranja omogućila je svim korisnicima PPK u prvoj zoni besplatno parkiranje i u drugoj i u trećoj zoni, a korisnicima PPK u drugoj zoni besplatno parkiranje u trećoj zoni. To dovodi do zauzimanja parkirnih mjesta stanarima drugih zona”, rekao je gradonačelnik Tomašević.

Zagreb već duže vrijeme ima neodrživu situaciju i nered s 13.776 PPK u prvoj zoni, iako u njoj ima samo 8.035 raspoloživih parkirnih mjesta. Slična situacija je i u drugoj zoni u kojoj je izdano 22.163 PPK za 19.090 parkirnih mjesta.

“Prijedlogom koji smo upravo stavili u javno savjetovanje to želimo promijeniti, na način da PPK vrijede samo u blizini mjesta stanovanja tj. u parkirališnim blokovima prosječnog promjera od nešto manje od jednog kilometra. To i jest početna svrha povlaštene parkirne karte”, istaknuo je gradonačelnik.

“Na taj način će se smanjiti praksa fiktivnih prebivališta i boravišta unutar parkirne zone koja omogućuje besplatno parkiranje u širem centru grada onima koji tu stvarno ne žive. Time će se povećati broj raspoloživih parkirnih mjesta za stanare, a to će se dogoditi i jer se više neće moći besplatno parkirati u cijeloj parkirališnoj zoni. Primjerice kad netko tko živi na Trešnjevci s PPK za drugu zonu trenutno besplatno parkira na drugom kraju iste zone u Maksimiru i time smanjuje broj raspoloživih mjesta za stanovnike Maksimira”, pojasnio je gradonačelnik Tomašević. Nacrt prijedloga Zaključka o popisu ulica po zonama i blokovima upućen je jučer u javno savjetovanje. Građani i zainteresirane strane mogu dostaviti svoje komentare ili prijedloge do 9. kolovoza 2024. godine.


Gradske vijesti