clanak False

Zagrebački tehnološki susreti

11.07.2024.
U ZG Forumu održan je prvi u nizu tehnoloških susreta pod nazivom ZGBit, kojeg je organizirao Grad Zagreb, Služba za informacijsku tehnologiju i tehničke poslove. Bila je to prilika da se sa zainteresiranom stručnom javnosti otvori tema o digitalizaciji u Gradu Zagrebu.

Uvodno se prisutnima obratio pročelnik gradske Službe za informacijsku tehnologiju i tehničke poslove Dražen Lučanin te najavio teme i prezentere  jučerašnjeg ZGBit-a.

Prvi je o sustavu rizničnog poslovanja, centralnom obračunu plaća govorio IT konzultant Marko Rakar koji je prisutne upoznao o načinu i ciljevima koje je Grad Zagreb postavio u Javnom natječaju za nabavu i implementaciju centralno obračuna plaća, a razgovaralo se i o složenosti implementacije takvog sustava u organizaciji koja se sastoji više od 330 pravnih osoba u kratkom periodu.

Prisutne je sa procesima digitalizacije u Gradu Zagrebu upoznala Mirjana Kutleša, Voditeljica služba za baze podataka i razvoj aplikativnih rješenja Grada Zagreba. Kutleša je istaknula kako je Grad Zagreb krenuo u uspostavu sustava  bez papira (paperless) u kojem je korištenje papira značajno smanjeno, a  u  konačnici i potpuno eliminirano. U ovom dijelu, također je bilo riječi i o digitalizaciji procesa prijava na servise Grada Zagreba, pa je Mirjana Kutleša, između ostalog, prisutne upoznala i sa platformom e Stipendije kojom je grad u potpunosti digitalizirao proces prijava na stipendije Grada Zagreba.

Na kraju je o otvorenim podacima i Programom potpora malih vrijednosti za financiranje projekata korištenja otvorenih podataka s kojima Grad Zagreb kreće od ove jeseni govorio Aleksandar Gavrilović, član Radne skupine za digitalizaciju Grada Zagreba. Gavrilović je naglasio kako je cilj ovog programa poticanje proizvodnje kvalitetnih istraživanja, programskih aplikacija ili mrežnih stranica koje koriste otvorene podatke Grada Zagreba u informativne, obrazovne, kulturne, umjetničke, stručne i znanstvene svrhe. 

ZGBit bio je sjajna prilika da se zajedno uči o digitalizaciji te razmjeni mišljenja s ljudima iz struke.

Gradske vijesti