clanak False

Potpisan IV. dodatak Kolektivnom ugovoru za zaposlene u predškolskim ustanovama Grada Zagreba

17.07.2024.
Danas je potpisan IV. dodatak Kolektivnom ugovoru za zaposlene u predškolskim ustanovama Grada Zagreba, s primjenom od 1. kolovoza 2024. Ugovor je u ime osnivača potpisao gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, a u ime djelatnika Iskra Vostrel Prpić, predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske te Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske.
 
Dodatkom su uvećani koeficijenti svih radnih mjesta, na način da plaće u zagrebačkim gradskim dječjim vrtićima prate ili nadmašuju visinu plaća u osnovnim školama. U proračunu Grada Zagreba se ovim dodatkom izdvajanja za plaće povećavaju za 11,8%, te će godišnja masa plaća za zaposlene u gradskim vrtićima iznositi 181,5 milijuna eura. Istovremeno, stalno se unaprjeđuju uvjeti rada, uključujući kroz otvaranje novih dječjih vrtića.
 
Iskazavši zadovoljstvo potpisom dodatka Kolektivnog ugovora, gradonačelnik Tomašević je rekao: „Sa sindikatima njegujemo otvoreno partnerstvo i socijalni dijalog na unapređivanju materijalnih uvjeta rada jer znamo da je ulaganje u ljude najvažnije kako bismo imali kvalitetni sustav odgoja i obrazovanja“.
 
„Svjesni situacije na tržištu rada i deficitarnog statusa odgajateljica i odgajatelja kao zanimanja, ulažemo velika sredstva u povećanje plaća kako bismo privukli najbolje kadrove, a isto tako i stipendiramo taj izbor zanimanja kako bismo mlade privukli da izaberu karijeru u predškolskom odgoju i obrazovanju. Ovaj Dodatak smo danas potpisali s ciljem daljnjih unapređenja kako bismo osigurali što bolje uvjete i tako ostali atraktivan poslodavac”, rekla je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.
 
Dječji vrtići Grada Zagreba najveći su sustav predškolskog odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj po broju zaposlenih, s oko 7 tisuća zaposlenih.

Gradske vijesti