clanak False

Botanički vrt dobio južnu ogradu - Sjenatu šetnicu

29.06.2020.
Botanički vrt od svog osnutka 1889. napokon je dobio svoju južnu ogradu – Sjenatu šetnicu u obliku pergole vrijednu oko tri milijuna kuna.

Riječ je o šetnici dužine 320 m koja spaja pješački most na Miramarskoj cesti i Runjaninovu ulicu te građanima pruža mogućnost prolaska kroz Botanički vrt umjesto da hodaju željezničkim nasipom.

Novu šetnicu otvorili su gradonačelnik Milan Bandić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, dekanica PMF-a Aleksandra Čižmešija i v.d. Voditelja Botaničkog vrta Vanja Stamenković.

Ova će šetnica imati trostruku ulogu - biti će to južna ograda Botaničkog vrta, zatim jedna posebna konstrukcija za veliku zbirku penjačica, te trajni pješački koridor neovisan o radnome vremenu vrta, rekao je gradonačelnik posebno istaknuvši ljepotu šetnice, dok je rektor Boras dodao  kako je ovo još jedna potvrda  sinergije i zajedništva Sveučilišta i Grada Zagreba. Dekanica Čižmešija i v.d. Voditelja Stamenković su se posebno zahvalili gradonačelniku i Gradu Zagrebu na dobivenoj potpori i suradnji koju njeguju.

Sjenica, izgrađena je od čeličnih elemenata, služiti će za uzgoj bogate i vrijedne zbirke penjačica iznimno važnih za sveučilišnu nastavu botanike, hortikulture, farmacije i šumarstva, a ima i nekoliko sjenica s klupama za kratak predah tijekom šetnje.

Grad je u ovu investiciju uložio 2 milijuna kuna.

Gradske vijesti - 2020.