clanak False

Gradonačelnik Tomašević: Digitalizacijom do gradskih usluga na jednostavniji i kreativniji način

17.02.2022.

Gradonačelnik Tomašević: Digitalizacijom

Sudionicima jednodnevne konferencije s međunarodnim sudjelovanjem „Digitalna inkluzija“ što ju organizira Grad Zagreb - Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Mreža za razvoj digitalne pismenosti, a koja se danas održava u Zagrebačkome inovacijskom centru, prigodnim se izlaganjem obratio gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Podsjećajući da je u ZICER-u nedavno predstavljena Platforma Zagreb City Hub ( Zagreb – Pametan Grad), gradonačelnik Tomašević je istaknuo kako digitalizacija pred nas postavlja brojne izazove, među kojima je pristup građana informacijskim tehnologijama, neovisno o njihovoj ekonomskoj moći, društvenome statusu, dobi ili zdravstvenome stanju najizazovniji. „Politika ove gradske vlasti je usmjerena na građane, a  digitalizacijom želimo postići što veću transparentnost u praćenju rada Gradske uprave i mnogobrojnih podataka, npr. o prostoru, energetskoj potrošnji, statusu svih kapitalnih investicija u realnome vremenu, transakcijama koje idu s računa Grada Zagreba. Želimo podatke učiniti dostupnijima i to na jednostavniji i kreativniji način“, kazao je gradonačelnik.

Gradonačelnik se na konferenciji susreo s gradonačelnikom Grada Rijeke Markom Filipovićem koji je sudjelovao na panelu „Lokalna samouprava i politike digitalne inkluzije“. Gradonačelnici su razgovarali o izazovima s kojima se susreću u upravljanju svojim gradovima, osobito iz područja digitalizacije.

Frane Šesnić, direktor ZICER-a je rekao je da se digitalizacijom svima omogućuje dostupnost znanja i informacija i da upravo startupovi koji se razvijaju u ZICER-u svojim tehnološkim inovacijama i rješenjima iz područja umjetne inteligencije i robotike rade na kreiranju preduvjeta  uključivosti radi poboljšavanja kvalitete života, ne samo na lokalnoj nego i na globalnoj razini.

Na konferenciji se održava niz tematskih predavanja o digitalnoj pismenosti i neformalnome obrazovanju, europskome okviru digitalnih kompetencija za građane, a predstavit će se i rezultati istraživanja o digitalnoj inkluziji starijih osoba, osoba s invaliditetom, stanovnika otoka i ruralnih sredina te o politikama digitalne inkluzije i o jedinicama lokalne i područne samouprave i dr.

Na predavanjima izlagača: Ivara Talloa, osnivačkog direktora Akademije e-Uprave Estonije, doc. dr. sc. Mislava Balkovića, dekana Visokog učilišta Algebra, dr. sc. Riine Vuorikari, voditeljice razvoja DigComp 2.2 – Zajednički istraživački centar Europske komisije, dr. sc. Stefana Kluzera, koordinatora DigComp zajednice prakse – All Digital, dr. sc. Christine Leitner, više savjetnice Austrijskog ministarstva digitalnih i ekonomskih poslova te drugih stručnjaka za javne politike i iz javnog sektora, sudionici konferencije će se moći upoznati s estonskim primjerima digitalne transformacije i s austrijskim politikama digitalne inkluzije. Nadalje, moći će se informirati o potrebi i važnosti digitalne inkluzije te o njezinim praksama, načinima i mogućnostima kombiniranja instrumenata za podršku i za širenje dobrih praksi radi poboljšanja života u lokalnim zajednicama te o važnosti suradnje na europskoj razini u rješavanju zajedničkih izazova i problema. Isto tako, održat će se i radionica na temu smjernica za razvoj digitalne inkluzije.
 

Gradske vijesti - 2022.