clanak False

Započela primjena novog modela prikupljanja miješanog otpada u Zagrebu

01.10.2022.
Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević danas je, na prvi dan primjene novog modela prikupljanja miješanoga komunalnog otpada u Zagrebu, stavio u funkciju prvi podzemni spremnik u Masarykovoj ulici. 

Odlučili smo se za model koji se temelji na ZG vrećicama za miješani otpad, koje se kupuju u trgovinama, odnosno kupuje se usluga koju ta vrećica predstavlja.“, rekao je gradonačelnik Tomašević, istaknuvši kako se radi o najjeftinijem modelu iz perspektive odvoza. Dodao je kako je fiksna naknada niža nego u drugim dijelovima Hrvatske te kako je to model kojega imaju i neki drugi europski gradovi. 

Naglasio je kako su u više od 50% slučajeva spremnici koji su dosada bili po cijelom gradu maknuti s javnih površina te je najavio kako danas počinje uklanjanje spremnika u centru grada, što će trajati otprilike tjedan dana. Nakon što više neće biti spremnika u centru grada, kante koje imaju unutar parcele građani će moći iznijeti van isključivo od 20 do 22 sata svaki dan osim nedjelje. Oni koji ne mogu držati kante na svojim parcelama u centru grada, mogu isključivo u ZG vrećici u istom vremenu odložiti miješani otpad pored ulaza. 

Danas ne počinje samo velika promjena koja će se odmah vidjeti, danas počinje proces u kojemu će se promjene sve više vidjeti. Vjerujem u građane Zagreba i vjerujem da možemo postići europske standarde odvajanja otpada.“, kazao je gradonačelnik Tomašević, dodavši kako je prodano preko pola milijuna paketa ZG vrećica, što ukazuje na to da je veliki broj građana spreman za novi sustav te im je zahvalio na tome. Zahvalio je i radnicima Čistoće koji svaki dan sakupljaju otpad i rade u tri smjene kako bi održali Zagreb čistim. 

Gradske vijesti - 2022.