clanak False

Kultura i umjetnost u zajednici - dodijeljeno 800 000 kuna za 15 programa

24.11.2022.
Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec i pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Emina Višnić predstavile su danas u Kulturno informativnom centru rezultate Javnog poziva za financiranje programa Kulture i umjetnosti u zajednici. Riječ je o Javnom pozivu kojeg je Grad Zagreb raspisao ove godine po prvi put i za koji je pristiglo 205 prijava, a odabrano je 15 programa.
 
Ovogodišnji fond javnog poziva je bio 800 tisuća kuna, pokazan je veliki interes, te već za 2023. planiramo povećanje ukupnog fonda za gotovo 100%“, najavila je zamjenica Dolenec te istaknula da je strateški prioritet grada učiniti kulturu dostupnijom svim građanima u svim dijelovima grada.
 
Zamjenica je također navela da su u Proračunu za 2023. izdvajanja za kulturu povećana. „Ukupni proračun za kulturu, iz sredstava Grada, povećan je za oko 8%, a kada se uzmu u obzir prihodi iz drugih izvora, primjerice EU fondova, povećanje je oko 10%“. Navela je i kapitalne projekte s kojima se kreće u narednom periodu. „Izradit će se projektna dokumentacija za Centar za kulturu Novi Zagreb u Remetincu te za dovršenje dvorane Narodnog sveučilišta Dubrava. U 2023. započet će i rekonstrukcija bivšeg kina Kalnik na Črnomercu u novi kulturni prostor čiji završetak očekujemo u 2024. Treba podsjetiti i na veliki projekt izgradnje knjižnice i društvenog kulturnog centra Paromlin kojeg se planira financirati većim dijelom iz EU sredstava.
 
Pročelnica Višnić je objasnila da su ciljevi definirani u samom pozivu bili povećana dostupnost kulturnih i umjetničkih sadržaja u gradskim četvrtima Grada Zagreba, snažniji angažman lokalne zajednice i civilnog društva u kulturnom životu grada, razvoj dugotrajne suradnje između udruga, umjetničkih organizacija, gradskih ustanova u kulturi te drugih aktera lokalne zajednice i aktiviranje različitih kulturnih i društvenih te javnih prostora u gradskim četvrtima.

Gradske vijesti - 2022.