clanak False

Tradicionalni razgovor i prijam udruga osoba s invaliditetom

06.12.2022.
U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se obilježava 3. prosinca, u prostorijama Gradske skupštine održan je tradicionalni prijem za predstavnike udruga osoba s invaliditetom. Osim predstavnika udruga, prijemu su nazočili zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sa suradnicima, predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović i predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Republike Hrvatske Marica Mirić.

Predstavnici udruga su iznijeli probleme i naveli izazove s kojima se svakodnevno susreću te su pohvalili napore Grada Zagreba u prepoznavanju njihovih potreba i pružanju potpore i razumijevanju.
Gradonačelnik Tomašević je članovima udruga zahvalio na uključenosti u planiranje ključnih dokumenata posebno pri donošenju Zagrebačke strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju od 2022. do 2025. te istaknuo važnost otvorenog razgovora o problemima i aktivnostima Grada kojima se želi olakšati svakodnevica naših sugrađana.
„Radit ćemo sve što možemo da unaprijedimo život osoba s invaliditetom kojih je u Zagrebu oko 14%“., rekao je gradonačelnik naglasivši, također, da su prioriteti na poboljšanju pristupačnosti javnog prijevoza te se do kraja godine planira kupiti 20 niskopodnih tramvaja, a cilj je njih 60 u ovom mandatu ukupne vrijednosti oko 350 milijuna kuna.
 „Također, podigli smo i broj stipendija s 80 na 120, a napravit ćemo i korekcije u novom modelu sakupljanja miješanog komunalnog otpada na način da će se povećati broj besplatnih vrećica za korisnike pelena za odrasle.“

„Čuli smo danas mnogo pohvala na dosadašnje odluke gradske vlasti, ali mnogo je zajedničkih tema na kojima moramo nastaviti raditi zajedno – to su prije svega pitanja mobilnosti, prilagodba vozila ZET-a osobama s invaliditetom i njihovo olakšano kretanje po gradu“, rekao je predsjednik Gradske skupštine Klisović posebno ističući činjenicu da se sredstva u proračunu namijenjena osobama s invaliditetom nisu smanjivala te novost o povećanju imovinskog cenzusa kako bi osobe s invaliditetom mogle dobivati božićnice i uskrsnice.

„Grad Zagreb čini mnogo za unapređenje kvalitete življenja osoba s invaliditetom, ali uvijek postoji potreba za dodatnim unapređenjem po pitanjima pristupačnosti, nabave novih tramvaja i autobusa, prilagođenih vozila, ali i vozila za turistički prijevoz osoba s invaliditetom. Željeli bismo da se unaprijede i socijalne usluge u gradu, posebno one koje se pružaju u vidu mobilnih timova, da se puna pozornost posveti mentalnom zdravlju i kroz institucionalno djelovanje. Nužno je i da se naknade osobama s invaliditetom kontinuirano povećavaju kako raste stopa inflacije jer su to osobe kojima je podrška neophodna“, rekla je Marica Mirić.

Odlukom Ujedinjenih naroda, donesenom u listopadu 1992. godine, 3. prosinca proglašen je Međunarodnim danom osoba s invaliditetom. Komisija za ljudska prava Ujedinjenih naroda pozvala je zemlje članice da ističu obilježavanje kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

Gradske vijesti - 2022.