clanak False

Obnovljen Učenički dom Ante Brune Bušića

03.10.2022.
Nakon cjelovite obnove osnovnih škola Miroslava Krleže, Ivana Merza i Vugrovec Kašina, danas je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, u društvu ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivana Paladine te ravnatelja Učeničkog doma Darka Trošelja, obilježio završetak radova na cjelovitoj obnovi Učeničkog doma Ante Brune Bušića.

„Ova je zgrada stara 139 godina i sastoji se od više cjelina koje su dograđivane tijekom proteklih stotinjak godina. Ovo je prvi put da je zgrada sagledana kao jedinstvena cjelina i kao takva cjelovito obnovljena i modernizirana. Iako je riječ o zgradi iz 1883. godine, mislim da slobodno možemo reći da je Učenički Dom Ante Brune Bušića, koji ove godine slavi 70. obljetnicu postojanja, dobio novu zgradu“, kazao je gradonačelnik Tomašević.

Opsežni radovi na obnovi zgrade Učeničkog doma uključivali su konstruktivno ojačanje, povećanu protupožarnu sigurnost i energetsku učinkovitost, te potpunu obnovu i modernizaciju soba, sanitarnih čvorova, servisnih te društvenih prostorija i dvorišta. Ukupna vrijednost radova je 26.087.647,35 kuna.

„Iz Fonda solidarnosti očekujemo 60%  iznosa, odnosno 15,5 milijuna kuna, pri čemu je dio od 9,4 milijuna kuna već isplaćen. Preostala sredstva planiramo osigurati iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornosti“ rekao je gradonačelnik.

Ministar Paladina istaknuo je kako je obnova ovog Doma primjer kvalitetno iskorištenih sredstava dostupnih u Fondu solidarnosti, najavivši u narednom periodu sve veći broj radova na obnovi kako javnih tako i privatnih građevina.

Ravnatelj Trošelj zahvalio je svima koji su sudjelovali u obnovi Doma, izrazivši zadovoljstvo što se učenici i djelatnici, nakon dvije godine izbivanja i boravka u Učeničkom domu Novi Zagreb, vraćaju u svoju zgradu Doma.

Gradske vijesti - 2022.