clanak False

Gradonačelnik Tomašević otvorio radove na prvom zagrebačkom urbanom voćnjaku u Podbrežju

13.12.2022.
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, u društvu zamjenika Luke Korlaeta i suradnika, otvorenjem radova najavio je prvi zajednički urbani voćnjak u Zagrebu.

„S ovim pilot-projektom krenuli smo u Podbrežju, a planirano je da se urbani voćnjaci prošire i na druge lokacije u Zagrebu. To rade i druge europske metropole. Želimo dobre prakse koje vidimo kod njih prenijeti u Zagreb što je dobro i za biološku raznolikost. Postavit ćemo i multifunkcionalni travnjak za igru i rekreaciju, klupe i drugu urbanu opremu“, kazao je gradonačelnik te najavio kako će se danas zasaditi 19 jabuka, kasnije će biti kruški, aronija i ribizla, različitih grmova i voćaka. „To će dati bolju kvalitetu života kvartu i zelenije površine”.

O javnim voćnjacima će se brinuti volonteri i udruge specijalizirane za urbanu poljoprivredu, a građani će sudjelovati u njihovom održavanju i unapređenju, ali i besplatnom branju plodova.

Riječ je o proširenju projekta „Gradski vrtovi“ kojim su uređene i opremljene parcele obradivog zemljišta u vlasništvu Grada Zagreba radi davanja dijela obradivog zemljišta na korištenje građanima u svrhu proizvodnje hrane, začinskog bilja i cvijeća za vlastite potrebe. 

Gradske vijesti - 2022.