clanak False

Gradonačelnik Tomašević obišao radove na OŠ Petra Zrinskog – posljednja cjelovito obnovljena od svih osnovnih škola stradalih u potresu u Zagrebu

20.12.2022.
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, zajedno sa zamjenicima gradonačelnika Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom te u društvu suradnika i ravnateljice Mirjane Jermol, obišao je danas  gradilište na objektu Osnovne škole Petar Zrinski u Krajiškoj, čime se završava cjelovita obnova svih osnovnih škola stradalih u potresu u gradu Zagrebu.

Gradonačelnik Tomašević je istaknuo da će radovi na cjelovitoj obnovi biti gotovi za oko dva tjedna te da će škola biti spremna za početak sljedećeg polugodišta, 9. siječnja. 

„Na radost roditelja i djelatnika, više od petsto učenika ove škole se uskoro vraća u svoju matičnu školu. Vjerujem da će učenici biti više nego zadovoljni jer će ovo biti gotovo pa nova škola“, rekao je gradonačelnik te također naglasio da se radi o objektu koji je unutar zaštićene sredine, a koji je sada energetski obnovljen te konstrukcijski ojačan tako da je otporan na snažne potrese. 

Obnova škole će se, kao i obnova svih drugih potresom oštećenih škola i vrtića, sufinancirati iz Fonda solidarnosti Europske unije. Od 121 milijuna kuna, kolika je ukupna vrijednost obnove i opremanja ove škole, iz Fonda solidarnosti se očekuje 98 milijuna kuna, pri čemu je dosad već isplaćeno nešto više od 46 milijuna kuna.

Zahvalivši gradonačelniku i njegovim suradnicima, ravnateljica Jermol je je istaknula da se učenici i roditelji vesele povratku u školu nakon više od dvije godine pohađanja nastave u drugim školama.  
Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet je rekao da je ova škola, nakon Osnovne škole Miroslava Krleže, Osnovne škole „Dr. Ivan Merz” i Osnovne škole Vugrovec – Kašina, a ako uključimo i Učenički dom u Gajevoj, peta cjelovito obnovljena školska zgrada u Zagrebu nakon potresa. 

„Dodajmo još tri nove ili rekonstruirane škole u ovoj godini, to je osam cjelovito obnovljenih, dograđenih ili novih školskih zgrada, što govori o namjeri Gradske uprave da taj osnovni sloj društvene infrastrukture što prije vrati u funkciju“, kazao je zamjenik, zahvalivši svima na strpljenju.

U sklopu radova izvršeno je poboljšanje temeljnog tla i ojačanje konstrukcije temelja, sanacija krovne konstrukcije, pročelja s izmjenom vanjske stolarije, uređenje okoliša te uređenje interijera u građevinskom i instalaterskom smislu. U cijelosti su izvedene nove instalacije vodovoda i kanalizacije s novom sanitarnom opremom, nove strojarske instalacije te nove elektrotehničke instalacije. 

Gradske vijesti - 2022.