clanak False

Susret gradonačelnika Tomaševića i potpredsjednice Bugarske Iotove

27.10.2022.
Svečanim otvorenjem rozariuma bugarskih ruža i polaganjem vijenaca kod biste bugarskom pjesniku Ivanu Vazovu, danas se, u parku Bundek, obilježila 30. godišnjica diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i Republike Bugarske.

Svečanosti su, uz gradonačelnika Tomislava Tomaševića, prisustvovali predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović, potpredsjednica Republike Bugarske Iliana Iotova te predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova, veleposlanstva Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj i bugarske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Poželjevši gostima dobrodošlicu i ugodan boravak u Zagrebu, gradonačelnik je istaknuo da Grad održava vrlo dobru suradnju ne samo s bugarskom nacionalnom manjinom, koja se ističe svojim radom i aktivnostima, već i s veleposlanstvom Republike Bugarske s kojim se uspješno ostvaruju projekti na zadovoljstvo svih sugrađana. „Iako su danas Bugari u Hrvatskoj malobrojni, daleko su najbrojniji u Zagrebu gdje živi gotovo polovica svih Bugara u Hrvatskoj“.

Također je naglasio da Zagreb i Sofija imaju formalizirani oblik prijateljske suradnje od 2012. godine. „Naše glavne gradove veže zajednička europska tradicija i europska obitelj u kojoj gradimo bolju budućnost naših sugrađana, a za koju želimo da bude pravedna, zelena i transparentna“, rekao je gradonačelnik.

Potpredsjednica Iotova je zahvalila gradonačelniku i njegovim suradnicima na srdačnom prijemu i organizaciji obilježavanja ove obljetnice te istaknula da će se dobri odnosi između dva prijateljska grada i dvije prijateljske države nastaviti.

„Ivan Vazov bio je pjesnik i prosvjetitelj koji je obilježio, između ostaloga, dobre odnose Hrvata i Bugara, kao što je to svojedobno činio biskup Josip Juraj Strossmayer. Ta dva naroda veže višestoljetno prijateljstvo, a takav odnos želimo i dalje njegovati“, rekao je predsjednik Skupštine Joško Klisović.

Gradske vijesti - 2022.