clanak False

Sastanak s ravnateljima osnovnih škola Grada Zagreba

15.10.2022.
Predstavnici Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade, na čelu s pročelnikom Ureda, Lukom Jurošem, u Muzeju suvremene umjetnosti održali su sastanak s ravnateljicama i ravnateljima zagrebačkih osnovnih škola.

Pročelnik Juroš ravnateljima je predstavio aktualnosti u novoj školskoj godini te strateške projekte i prioritete Grada Zagreba na području osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja – projekt jednosmjenske, odnosno cjelodnevne nastave, uključujući poticanje kvalitete i inkluzivnosti, ulaganja u izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, održavanje, opremanje i modernizaciju osnovnih škola te podizanje kapaciteta za pripremu i provedbu projekata i programa sufinanciranih iz fondova Europske unije.

Svjesni smo činjenice da radite u nezahvalnim uvjetima i okolnostima i susrećete se s brojnim izazovima u svakodnevnom radu, dijelom i zbog višegodišnje neadekvatne potpore i izvršavanja obveza Grada kao osnivača prema Vama.“ istaknuo je pročelnik Juroš. „U proteklih 15 mjeseci, unatoč zatečenim dugovima Grada i inflaciji, uspjeli smo smanjiti kašnjenja u plaćanju, a u razdoblju pred nama maksimalne ćemo napore uložiti da se kašnjenje još više skrati.“ dodao je.

U novoj školskoj godini započelo je pilotiranje izvannastavne aktivnosti Zajednica aktivnih građana u 26 osnovnih i 3 srednje škole. Pročelnik Juroš podržao je uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u osnovne škole Grada Zagreba, istaknuvši ga kao odlične temelje za osobni razvoj učenika, jačanje osjećaja osobne i društvene odgovornosti te aktivno, odgovorno i transformativno djelovanje u zajednici. U tom je kontekstu najavio dodjelu nagrade ''Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost'', pozvavši ravnatelje da za dodjelu nagrade prijave učenice i učenike koji su svojim djelovanjem pridonijeli afirmaciji ljudskih prava, toleranciji i međusobnom poštovanju, a posebno suzbijanju nasilja među mladima.

Ravnatelji osnovnih škola istaknuli su izazove s kojima se susreću u svakodnevnom radu te su dogovorene aktivnosti za njihovo rješavanje u predstojećem razdoblju. Pročelniku Jurošu i suradnicima pritom su zahvalili na dosad pruženoj potpori i podršci.

Apostrofirajući ravnatelje kao nositelje sustava osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja, na kraju skupa okupljenima se obratila Antonija Mirosavljević, ravnateljica OŠ Novska i predsjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola, naglasivši pritom važnost rada na novom Zakonu o odgoju i obrazovanju za budućnost školstva u Republici Hrvatskoj.

Okupljeni su zahvalili domaćinu, Muzeju suvremene umjetnosti te zagrebačkom ogranku Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola i predsjedniku ogranka, ravnatelju OŠ Trnsko, Josipu Petroviću, na organizaciji skupa.

Gradske vijesti - 2022.