clanak False

Zamjenica Dolenec sudjelovala na Konferenciji: Dobar posao u Hrvatskoj

27.05.2022.
U organizaciji društvenog poduzeća FIERCE WOMEN d.o.o., udruge K-zona i ACT Grupe danas se na Europskom trgu i u Kući Europe održavaju konferencija i sajam društvenih poduzetnika “Dobar posao u Hrvatskoj”.
 

Konferencija je otvorena panelom Europski Akcijski plan za društvenu ekonomiju – što i kako u Hrvatskoj?, na kojem su gostovali Jelena Anđelić (ACT Grupa), Davorka Vidović (Fakultet političkih znanosti), Danijela Dolenec (zamjenica gradonačelnika) i Dragan Jelić (državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike), uz moderaciju Teodora Petričevića (ACT Grupa).
 
Jelena Anđelić predstavila je Akcijski plan za društvenu ekonomiju Social Economy Action Plan (SEAP) osvrnuvši se na ključne točke Europske komisije kako bi se na lokalnim razinama potaknuo značajniji razvoj društvenog poduzetništva. Pritom je pozvala sve aktere na zajednički rad i preuzimanje odgovornosti za uloge u eko sustavu društvenog poduzetništva.
 
Davorka Vidović je govorila o rezultatima istraživanja Europski monitor društvenih poduzeća za Hrvatsku za razdoblje 2021-2022, te ključnim preporukama i konkretnim akcijama koje su potrebne da se razvije poticajni ekosustav za razvoj društvenog poduzetništva u Hrvatskoj. Naročito u području poticajnog poslovnog okruženja – jačanje kapaciteta društvenih poduzetnika i drugih aktera  te povećanja vidljivosti društvenog poduzetništva.
 
Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec, istaknula je da Grad Zagreb provodi program poticanja obrta, malog i srednjeg poduzetništva u sklopu kojeg dodjeljuje potpore te promiče društveno poduzetništvo. „U Proračunu za ovu godinu izdvojili smo 1,5 milijuna kuna za potpore društvenom poduzetništvu, trenutno radimo na izmjenama pravilnika o kriterijima te bi natječaj za društvene poduzetnike trebao biti raspisan ovog ljeta. Za naredne godine imamo ambicioznije planove koji obuhvaćaju šire razumijevanje društvenog poduzetništva i više različitih aktivnosti. Naime, Grad je veliki sustav: tu su Gradska uprava, gradska poduzeća, 340 gradskih ustanova i kada se sve te dijelove sustava planirano usmjeri ka određenim ciljevima doista se mogu postići dalekosežni efekti. Budući da je Grad i naručitelj usluga, i naručitelj roba, i poslodavac i davatelj potpora, zapravo ima cijeli niz poluga kojima može utjecati na afirmaciju i jačanje društvenog poduzetništva“, iznijela je u uvodnom dijelu Konferencije zamjenica Dolenec.

 
Dragan Jelić, državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, istaknuo je da se uskoro kreće s radom na novoj strategiji, odnosno planu za razvoj društvenog poduzetništva, definiranju bespovratnih podrški društvenim poduzetnicima i novim financijskim instrumentima (krediti kroz HAMAG-BICRO) te promociji i edukaciji lokalnih aktera, koje su razvojne agencije prepoznale kao bitne ambasadore društvene ekonomije.
 
Po završetku panela, sudionici su obišli sajam društvenih poduzetnika koji se danas do 20 sati održava na Europskom trgu. U okviru sajma svoje proizvode i usluge predstavlja jedanaest izlagača: Humana Nova - socijalna zadruga koja zapošljava društveno isključene osobe koje od tekstilnih viškova stvaraju nove vrijednosti, a od novih materijala šivaju proizvode; Kalliopi – održivo društvo iz Gračaca koje zapošljava dugotrajno nezaposlene žene iz zajednice koje rade na proizvodnji i prodaji visokokvalitetnih obućarskih proizvoda od najkvalitetnijih materijala; ZEZ – Zelena energetska zadruga čiji je cilj pomoći građanima u razvoju, investiranju i korištenju obnovljivih izvora energije; ROUM – centar za spašavanje odbačenih predmeta gdje se Romi i umjetnici okupljaju kako bi metodom nadciklaže od otpada stvorili unikatne predmete za dizajn interijera; Fierce Women – društveno poduzeće osnovano s ciljem razvoja proizvoda i usluga koji promiču rodnu ravnopravnost i društvenu pravednost; ACT Printlab – neprofitno društveno poduzeće koji organizacijama civilnog društva i društvenim poduzećima nudi profesionalne, kvalitetne, inovativne proizvode i usluge; ACT Konto – neprofitno društveno poduzeće specijalizirano za pružanje stručnih i kvalitetnih knjigovodstveno-računovodstvenih usluga; brend ARYA kreiranim iz potrebe za adekvatnim rubljem nakon mastektomije; poduzeće HUKI specijaliziranim za organizaciju događaja, promociju poduzetništva i inovacija, razvoja društva i društvenih inovacija te edukaciju o novim i kreativnim načinima rješavanja suvremenih izazova; poljoprivrednom zadrugom Najbolje lokalno koja uključuje više od 25 proizvođača s preko 200 različitih proizvoda te poduzećem koje se bavi analizom, inovacijom, mjerenjem i upravljanjem pozitivnim društvenim utjecajem Impact house.
 
U okviru konferencijskog dijela događanja, u nastavku dana održavaju se još dva panela Sve moram sama i Odgovorno poslovanje i podrška poduzetnicima na kojima će svoja iskustva podijeliti društvene poduzetnice, ali i društveno odgovorne kompanije s implementiranim DOP – društveno odgovornim poslovanjem: Erste banka, IKEA te Zaklada Solidarna.
 
***
Organizatori:

Događanje se održava uz podršku HRPSOR-a i Ureda EU parlamenta u Hrvatskoj te pod pokroviteljstvom Ureda gradonačelnika Grada Zagreba. Struju potrebnu za održavanje sajma osigurat će Zelena energetska zadruga uz pomoć solarne energije.

 
---
Događanje “Dobar posao u Hrvatskoj” - konferencija o društvenom poduzetništvu i sajam društvenih poduzeća“ održava se okviru projekta Strašne žene mijenjaju kartu svijeta nabolje (UP.02.3.1.03.0063), kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.195.228,84 kn. Više informacija o projektu: https://fierce-women.net/hr/esf/

Gradske vijesti - 2022.