clanak False

Predstavljena nova Odluka o javnoj usluzi sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu

21.01.2022.
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je danas novu Odluku o javnoj usluzi sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu koja je od jučer u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću. Odlukom je uređen novi model prikupljanja i naplate miješanog komunalnog otpada kojem je cilj smanjiti količine nerazvrstanog otpada i povećati recikliranje.

Sukladno navedenoj Odluci, novi model naplate miješanog komunalnog otpada sastojat će se od dva dijela – fiksnog dijela koji će iznositi 45 kuna te varijabilnog koji će ovisiti o količini miješanog otpada, a naplaćivat će se kroz kupovinu standardiziranih vrećica za miješani otpad. Riječ je o pravednijem sustavu naplate s obzirom da će omogućiti individualizaciju naplate po količini miješanog komunalnog otpada za svako pojedino kućanstvo.

„Jučer je Gradska uprava poslala novu odluku o prikupljanju otpada na javno savjetovanje, a krajem veljače bi trebala doći na dnevni red u Gradskoj skupštini“, rekao je gradonačelnik Tomašević.

„Time će se Zagreb uskladiti s novim Zakonom o gospodarenju otpadom, a usluga odvoza će se naplaćivati prema stvarno odvoženom miješanom otpadu. Radimo to kako bismo se uskladili s ciljevima EU, u skladu s nacionalnim planovima, te kako bismo učinili korake prema rješavanju problema s odlagalištem na Jakuševcu. Ovim promjenama želimo i da se spremnici, kojih je oko 200 tisuća na javnim površinama, ponovno stave pod kontrolu vlasnika zgrada. Pristup trećim osobama će biti onemogućen“ rekao je gradonačelnik.
Dodao je da će broj odvoza miješanog komunalnog otpada ostati isti, odnosno neće se smanjivati niti za kuće niti za stambene zgrade.

„Ovaj model omogućuje da uklonimo kante s javnih površina, smanjimo količinu miješanog otpada u Zagrebu, povećamo udio koji smo odvojili i udio sirovina koje Grad onda može prodati na tržištu te da potaknemo građane na odvajanje otpada“, kazao je.

Razdoblje prilagodbe predviđeno je do 1. srpnja, a u samoj odluci navedeni su i slučajevi za koje postoje popusti: za obitelji s malom djecom koje koriste pelene, osobe koje koriste reciklažna dvorišta, a postoje i socijalni kriteriji prema kojima će Grad plaćati fiksni dio usluge.

Gradonačelnik je naglasio je da je ključno partnerstvo s građanima. „Kako bi novi model bio uspješan, potrebno je da promijenimo svoje navike. Želimo napraviti iskorak u odnosu na druge gradove, primijeniti model koji je najzeleniji, najodgovorniji i najpravedniji za naše građane“.  

Nacrt prijedloga Odluke je dostupan na Gradskim stranicama:
 

 


Gradske vijesti - 2022.