clanak False

Otvorena izložba posvećena 50. godišnjici Animafesta

13.05.2022.

Otvorena izložba „Animafest Zagreb 1972. – 2022.“

Sinoć je u Muzeju suvremene umjetnosti zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet prisustvovao otvorenju izložbe „Animafest Zagreb 1972. – 2022.“.

„Osobito mi je drago da večeras otvaramo izložbu posvećenu iznimnoj, 50. -oj, obljetnici jedne od najznačajnijih, a po ugledu i odjecima u svijetu možda i najznačajnijoj, kulturnoj manifestaciji u Hrvatskoj – Animafestu Zagreb, i to u Muzeju suvremene umjetnosti koji je gotovo od samoga početka održavanja festivala bio suradna muzejska ustanova festivala“ kazao je zamjenik  Korlaet čestitavši autoricama izložbe Vesni Meštrić, Margit Antauer i Paoli Orlić, kao i svima ostalima koji su na bilo koji način pridonijeli njezinu ostvarenju.
 
Svjetski festival animiranog filma Animafest, osnovan u Zagrebu prije pedeset godina, jedan je od najstarijih festivala posvećen animaciji. Izložba „Animafest Zagreb 1972. – 2022.“ sažima polustoljetnu povijest festivala.
 
Uz središnju izložbu o povijesti festivala, tu su i četiri tematske izložbe koje se tradicionalno održavaju u popratnom festivalskom programu: Iza kulisa / Behind the Scenes; Nedeljko Dragić: krotitelj linije, predstavljanje dobitnika ovogodišnje Animafestove nagrade za životno djelo; izložba storyboardsa Paula Driessena, nizozemskog majstora animacije te izložba fotografija finskog autora Tima Viljakainena Behind the Eyes of the World koji od 1990. godine portretira animatore zatvorenih očiju u različitim ambijentima.
 
Izložba je otvorena do 12. lipnja 2022.

Gradske vijesti