clanak False

Otvorena izložba Green together i potpisano Pismo namjere o intenziviranju suradnje na području zelene tranzicije između Grada Zagreba i Kraljevine Danske

19.05.2022.
Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević danas je s Veleposlanikom Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj, Nj. E. g. Oleom Frijs-Madsenom otvorio izložbu Green together i potpisao Pismo namjere kao potporu intenziviranju suradnje na području zelene tranzicije, u sklopu obilježavanja 30. godišnjice diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Kraljevine Danske.
 
U pismu namjere partneri sudionici naglašavaju važnost konkretnog djelovanja i potvrđuju namjeru daljnje suradnje relevantnih danskih i hrvatskih subjekata kako bi se osigurali ključni ciljevi zelene tranzicije.
 

Gradonačelnik je istaknuo kako je jedan od zelenih projekata na koji je ponosan projekt zamjene 40 % javne rasvjete u Zagrebu s pametnom, ekološki efikasnom i modernom rasvjetom koja sprječava svjetlosno zagađenje i koristi puno manje električne energije. Dodao je kako, s obzirom na rast cijena energenata, ovo pitanje nije samo pitanje zaštite okoliša nego i dobrog upravljanja gradskim financijama.
 
“Istaknuo bih kako je Zagreb jedini grad u Hrvatskoj izabran od strane Europske komisije biti dijelom sto gradova u sklopu europske misije za klimatski neutralne i pametne gradove”, rekao je gradonačelnik Tomašević te zahvalio svim partnerima u projektu.  
Veleposlanik Frijs-Madsen naglasio je kako Green together pokazuje ono najbolje o održivosti iz Hrvatske i iz Danske, ali ne samo danas, nego je to put koji će se nastaviti i dalje kroz suradnju Danske, Zagreba i Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske - REGEA-e. Dodao je kako smo svi zajedno dio većeg puta čiji je krajnji cilj dekarbonizirati naš planet, smanjiti našu ovisnost o fosilnim gorivima te povećati razinu korištenja održivih izvora energije.
 
Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske-REGEA i posebni savjetnik predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu istaknuo je kako ovakvim projektima Grad Zagreb pokazuje kako može raditi projekte na razini najboljih projekata u Danskoj, ali i širom Europske unije. Zaključio je kako će Zagreb, kao glavni grad, biti primjer Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi, kao što je Danska Europskoj uniji.
 
Izložba Green together predstavlja teme održive energije, pametnih zelenih gradova pogodnih za život, vodne sigurnosti i cirkularne ekonomije, a u predvorju Gradske uprave moći će se razgledati do 26. svibnja 2022. Posebna zanimljivost ovog projekta su postamenti, točnije pedeset drvenih ploča na kojima će biti prikazani primjeri zelene tranzicije iz Danske i Hrvatske, a Zagreb će biti zastupljen sa sedam primjera projekata.

Gradske vijesti - 2022.