clanak False

Otkriven spomenik "Brončanodobna ostava u Dežmanovoj"

27.05.2022.
U sklopu autorske akcije “Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094.”  danas je u Dežmanovoj ulici zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet otkrio spomenik „Brončanodobna ostava u Dežmanovoj“.

„Vrijednost ove akcije je višestruka, kako kulturološka tako i turistička. Pojedine lokacije na kojima su nađeni izvorni predmeti dobivaju imena u vezi s nalazima, od naziva trga do kazališne scene. S ponosom možemo reći da je Zagreb jedini grad u Europi u kojem se na ovakav način kontinuirano obilježavaju arheološki i paleontološki lokaliteti te se unaprijed radujemo i daljnjem nastavku akcije kojoj je Grad Zagreb od samoga početka dao podršku“, kazao je zamjenik Korlaet.

Brončanodobna ostava u Dežmanovoj ulici, najstariji je antropogeni spomenik postavljen u sklopu akcije „Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094.“. Sadrži osam brončanih predmeta; vrh koplja, tekstilnu iglu, četiri srpa te dva grumena brončane sirovine koji su namjenski ukopani prije 3200. godina.

Muzejska akcija svojevrsna je inverzija u kojoj muzejski originali, a u vidu svojih kopija, izlaze iz muzejskih vitrina na ulice grada Zagreba, dajući muzejskim predmetima toliko potrebnu vitalnost, a živućem gradskom tkivu dašak muzelanosti. Tako je tijekom 32. godine sustavnog provođenja ove muzejske akcije 14 muzejskih predmeta, točnije njihovih odljeva, iz statičnog muzejskog okoliša izašlo u vrevu zagrebačkih ulica, na autentična mjesta njihova pronalaska. 

Gradske vijesti - 2022.