clanak False

Održana Završna konferencija projekta „Novi Jelkovec – mjesto neovisnog življenja"

11.02.2022.
Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević sudjelovao je danas na Završnoj konferenciji projekta „Novi Jelkovec – mjesto neovisnog življenja“, kojega Grad Zagreb, u suradnji s partnerima: Dnevnim centrom za rehabilitaciju djece i mladeži “Mali dom - Zagreb”, Centrom za rehabilitaciju Silver, Centrom za rehabilitaciju Stančić, Centrom za autizam te Hrvatskim savezom udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji OSIce, provodi od 29. lipnja 2020. do 14. veljače 2022.

Radi se o Projektu koji je u cijelosti financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, a kojemu je cilj doprinijeti socijalnoj uključenosti osoba s invaliditetom kroz razvoj novih, učinkovitih i uključivih socijalnih usluga, kao i doprinijeti pomirenju poslovnog i obiteljskog života članova njihovih obitelji te umrežavanju i jačanju kapaciteta stručnjaka koji rade s osobama s invaliditetom. Ciljevi Projekta ostvarit će se razvojem i pružanjem socijalnih usluga, jačanjem kompetencija projektnih partnera i lokalnih dionika te razvojem i provedbom cjelogodišnjeg programa događanja u zajednici.

„Veliko mi je zadovoljstvo biti na završnoj konferenciji za medije u sklopu jednog uspješnog projekta koji je podigao kvalitetu života ne samo osobama s invaliditetom, nego i članovima njihovih obitelji.“, rekao je zagrebački gradonačelnik, dodavši kako je politika Grada Zagreba i politika 21. stoljeća da se pružanjem što više vaninstitucionalnih usluga integrira osobe s invaliditetom u društvo. Gradonačelnik Tomašević naglasio je kako se priprema follow-up projekt koji bi se ponovno prijavio na Europski socijalni fond, uz mnoge druge projekte koje provodi Gradsku ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom. „Nastavit ćemo što više povlačiti novac iz europskih socijalnih sredstava kako bi ojačali socijalnu politiku u Gradu Zagrebu, koja je jedna od najprogresivnijih socijalnih politika u Hrvatskoj.“, dodao je gradonačelnik, zahvalivši svim voditeljima, partnerima i korisnicima projekta, kao i medijima koji su pratili ovaj projekt.

„Veliko mi je zadovoljstvo i čast što je Centar za autizam bio partner ovom projektu, koji je stanarima životnih zajednica osoba s autizmom povećao kvalitetu života kroz rekreativne programe i kreativne radionice.“, rekla je ravnateljica Centra za autizam Žarka Klopotan.

Zamjenica ravnatelja Centra za rehabilitaciju Silver Gordana Karlovčan istaknula je kako su se u ovaj projekt u najvećoj mjeri uključili kroz međusobnu razmjenu znanja i iskustva putem internih radionica, ali i kroz organizaciju različitih događanja za korisnike Centra.

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Romana Galić rekla je kako u Gradu Zagrebu živi 13 % osoba s invaliditetom, a s obzirom na to da se invaliditet dotiče i obitelji tih osoba, onda se radi o četvrtini sugrađana koji se suočavaju s tim problemom. Dodala je kako je ovaj projekt bio usmjeren na širenje vaninstitucionalnih usluga te na jačanje kompetencija stručnjaka koji rade s osobama s invaliditetom, kako bi krajnji korisnici dobili bolju i kvalitetniju uslugu. „Osim usluga savjetovanja i pomaganja, umrežili smo i jačali kapacitete stručnjaka, organizirali različita sportska i ostala događanja i radionice, prezentirali smo sve ono što osobe s invaliditetom mogu, opremili prostore naših partnera te upoznali širu javnost s problemima s kojima se susreću osobe s invaliditetom te na taj način povećali kvalitetu njihovog života.“, rekla je pročelnica, dodavši kako vjeruje da će Gradska uprava i dalje voditi brigu o osobama s invaliditetom.

Po okončanju provedbe, nastavak pružanja novih socijalnih usluga razvijenih kroz Projekt preuzet će Centar za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec, ustanova kojoj je osnivač Grad Zagreb.

Gradske vijesti - 2022.