clanak False

Održana uvodna konferencija projekta „Geronto zajednica – razvoj paketa socijalnih usluga za samostalan život u zajednici“

09.06.2022.
Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec prisustvovala je uvodnoj konferenciji projekta Geronto zajednica – razvoj paketa socijalnih usluga za samostalan život u zajednici, a koju je organizirao Dom za starije osobe Centar.
Pozdravivši prisutne zamjenica je pohvalila djelatnike Doma zbog uspješne provedbe ovog projekta, koji je, kako je kazala, u potpunosti u skladu s prioritetima Gradske uprave. „Jačanje svih oblika usluga za skrb u zajednici koji omogućavaju samostalan život, uključenost u zajednicu kao i ostanak u vlastitom domu iznimno su važni kako za postojeće tako i za nove korisnike. Često na inicijativu naših gradskih ustanova, a onda i uz pomoć nadležnih gradskih ureda, nastojimo doći do što više sredstava iz europskih fondova“ rekla je zamjenica Dolenec istaknuvši kako je u tijeku proces Razvojnog plana Grada Zagreba kojim će se definirati strateški projekti u periodu do 2027. godine i u kojem je cilj Grada okrupniti i povezati sve inicijative koje dolaze iz gradskih ustanova.
Projekt u ukupnom iznosu od 1.662.421,52 kn bespovratnih sredstava sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a provodi ga Dom za starije osobe Centar u partnerstvu s Gradom Zagrebom.

Tijekom 19 mjeseci provedbe, od listopada 2021. do svibnja 2023. u sklopu projekta će se provesti niz aktivnosti kojima je krajnji cilj doprinijeti prevenciji institucionalizacije osoba starije životne dobi na području Zagreba. Bit će organizirano i pruženo više od tri tisuće usluga pomoći u kući (gerontodomaćica, kućni majstor, pranje rublja), mobilnog tima za krizna stanja te poludnevnog boravka za ukupno 130 korisnika starije životne dobi.
Aktivnosti projekta uključuju promociju deinstitucionalizacije starijih osoba, razvoj široke palete ciljanih socijalnih usluga temeljenih na stvarnim potrebama starijih, te unaprjeđenje kapaciteta stručnjaka i neformalnih njegovatelja za kvalitetniji rad sa starijim osobama.

U sklopu konferencije predstavljena je i provedena analiza potreba za izvaninstitucijskim uslugama za starije osobe na području Grada Zagreba te okrugli stol na kojem se, osim o rezultatima provedene analize, govorilo i o perspektivi njihovog daljnjeg razvoja za starije osobe u gradu Zagrebu.

Uz zamjenicu Dolenec na uvodnoj konferenciji prisustvovala je i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Romana Galić te predstavnici domova za starije osobe i domova zdravlja, ustanova za zdravstvenu njegu u kući, te predstavnici udruga umirovljenika i drugih organizacija civilnog društva, kao i predstavnici mjesnih odbora.
 

Gradske vijesti - 2022.