clanak False

Najavljen Festival svjetla u Zagrebu

09.03.2022.
Od 16. do 20. ožujka, u glavnom gradu Hrvatske će se po četvrti put održati Festival svjetla Zagreb. Tako će se, nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije, uz podršku Grada Zagreba, a u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba i partnera, ponovo ujediniti mašta, umjetnost i svjetlosna tehnologija šaljući poruke nade, zajedništva i mira. Uz Gornji grad, premijerno će se obasjati i lokacije Donjeg grada, a tijekom pet dana posjetitelji će moći posjetiti ukupno 32 atrakcije na 31 lokaciji.
 
„Svjetlo je oduvijek inspiriralo umjetnike, intrigiralo i bilo poticaj za rad s njime jer je neuhvatljivo i puno energije. Siguran sam da će tih pet dana Zagreb pulsirati na najbolji mogući način i da će povezivati ljude koji će se oko te energije okupljati, rekao je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet, dodavši kako nam je upravo to potrebno u ova teška vremena.
 
Direktorica TZGZ Martina Bienenfeld je objasnila da ovogodišnje izdanje Festivala svjetla Zagreb, uz kreativnu i inspirativnu umjetnost svjetla, šalje poruke jedinstva, tolerancije i, prije svega, mira. „Obuhvatili smo 16 lokacija Gornjeg grada i, po prvi put, 15 lokacija Donjeg grad, a novost predstavljaju i dvije međunarodne suradnje s umjetnicima iz Berlina te iz Sarajeva. Tako će, gosti iz Sarajeva na Europskom trgu, simbolično, postaviti interaktivnu svjetlosnu skulpturu – Srce Europe. Iz Berlina, pak, dolaze organizatori svjetski poznatog Berlin Festival of Lights, a oni će svjetlost preliti na pročelja zgrada Hrvatskog narodnog kazališta, Muzeja za umjetnost i obrt i Muzeja Mimara.
Dvije lokacije posvećene su ženama koje su obilježile hrvatsku povijest pa će se, tako, u velikom dvorištu Muzeja grada Zagreba moći pogledati i poslušati svjetlosno-glazbena atrakcija s proslavljenim hrvatskim opernim divama. U Donjem gradu, na zidovima Strossmayerove škole u Varšavskoj ulici, prisjetit ćemo se lica pojedinih važnih žena koje su ostavile svoj trag u hrvatskoj kulturnoj povijesti. Za naše najmlađe spremna su tri svjetlosna igrališta i to na Dubravkinom putu i Trgu Mažuranića te kod istočne strane zgrade HAZU.
 
 
Program otvorenja zakazan je za srijedu, 16. ožujka, u 18:00 sati kod HNK, a, kao i prijašnjih godina, svjetlosne predstave će se održavati od 18 do 23 sata. Prilikom postavljanja Festivala vodi se računa i o svjetlosnom onečišćenju koje je svedeno na minimum i vremenski ograničeno, čime je dodatno zagarantiran najmanji mogući utjecaj na čovjeka i prirodni okoliš u cjelini. Ulazak na sve programe je besplatan, a više informacija o pojedinim programima, kao i karta lokacija, dostupni su u Centrima za posjetitelje te na: www.festivalsvjetlazagreb.hr.
 
Podsjećamo, Festival svjetla Zagreb uvršten je u međunarodnu organizaciju Festival of Lights International, već od svog prvog izdanja 2017., čime je stavljen u fokus diljem svijeta s gradovima kao što su Berlin, New York i mnogi drugi.
 

Gradske vijesti - 2022.