clanak False

Najavljen 30. Zagrebački maraton

28.09.2022.
30. Zagrebački maraton starta u subotu 1. listopada u 15 sati s Trga bana Josipa Jelačića, najavljeno je danas na konferenciji za medije na kojoj je sudjelovao zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.
"Broj prijava na ovaj maraton je veličanstven, dolaze trkači iz 25 zemalja, kapa dolje svima u organizaciji, rekao je zamjenik Korlaet te dodao kako će Gradska uprava uvijek podržavati sve vidove sporta u okviru financijskih mogućnosti. "Neće se samo ulagati u saveze i klubove nego i u infrastrukturu. Velika nam je ambicija, primjerice, obnoviti Dom sportova", istaknuo je.

Marko Jakopović, direktor maratona i predsjednik Zagrebačkog atletskog saveza je rekao: "Mislim da radimo dobar posao i Zagrebački maraton je postavio Zagreb na turističkoj karti maratona u svijetu, koji su zadnjih 20-ak godina zanimljivi i kao turistička destinacija. Od maratona s manje od 100 ljudi došli smo danas do maratona od skoro 5000 ljudi. Maratona ne bi bilo bez našeg glavnog sponzora Grada Zagreba te Turističke zajednice grada Zagreba. U subotu ćemo morati zatvoriti dio grada, ali zapravo tome bi svi trebali težiti – centru grada bez automobila - da idemo u bolje klimatske promjene".

Vjekoslav Šafranić, predsjednik Sportskog saveza Grada Zagreba, kazao je kako je maraton od velikog interesa za Zagreb. "Sretan sam i ponosan što se nakon dvije godine pauze opet organizira dječja utrka. Zagrebački atletski savez dokaz je kvalitetnog i stručnog rada koji doprinosi popularizaciji ove sportske manifestacije. Grad Zagreb i cijela Hrvatska mogu biti ponosni na Zagrebački maraton koji je ambasador sporta, atletike, međunarodne sportske suradnje i razvoja turističke ponude Zagreba, ali i cijele države.
 
Na čuvenom prvom maratonu 11. listopada 1992., bilo je 70 sudionika, od čega samo 4 žene. Među njima bila je i Slavica Brčić, pobjednica prvog Zagrebačkog maratona, koja je svima preporučila trčanje. "To je najbolja i najjeftinija terapija za dušu i tijelo. Važno je biti redovit i što više trčati. Njenim riječima se pridružila i osvajačica srebrne medalje na Europskom prvenstvu u Münchenu Matea Parlov Koštro. "Uvijek je čast i zadovoljstvo trčati pred domaćom publikom, posebno kad je ova trideseta, jubilarna brojka Zagrebačkog maratona. S obzirom na to da sam se tek vratila s Europskog prvenstva, neću trčati cijelu dionicu, nego Garmin utrku i neizmjerno joj se veselim - rekla je Matea.

Novost je da će svi trkači stariji od 40 godina sa svojim rezultatima ulaziti u kvalifikacijske norme za Svjetsko prvenstvo maratonaca rekreativaca starijih od 40 godina a ta novost starta od iduće godine.

Najavljeno je i da će u sklopu Maratona, u subotu oko 20.30 sati na Trgu bana Jelačića nastupiti Filip Rudan i Letu Štuke.

Gradske vijesti - 2022.