clanak False

Izaslanstvo Grada Zagreba položilo vijence za stradale u raketiranju Zagreba

02.05.2022.
U znak sjećanja na sugrađane poginule pri raketiranju Zagreba 2. i 3. svibnja 1995., izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, položilo je vijence i zapalilo svijeće ispod spomen ploče na Trgu svibanjskih žrtava 1995.

U izaslanstvu su bili i predsjednik Skupštine Grada Zagreba Joško Klisović te predstavnici Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije, na čelu s predsjednicom Ljeposavom Bartom.

„Danas smo obilježili jedan tužan događaj u povijesti grada Zagreba. Dan nakon početka operacije Bljesak mučki je raketiran centar Zagreba, pri čemu je poginulo sedam naših sugrađanki i sugrađana, nedužnih civila, a ranjeno ih je 205. Grad Zagreb nikada neće zaboraviti njihove žrtve“, poručio je gradonačelnik Tomašević, kazavši kako smo i danas svjedoci rata u Europi u kojem stradavaju nedužni civili.

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović napomenuo je kako ovakav događaj ne smijemo zaboraviti, bez obzira koliko bio tužan, kako bi nam svima bio podsjetnik da se takve stvari više ne događaju.

Podsjetimo, 2. i 3. svibnja 1995. paravojne postrojbe tzv. Srpske krajine, pod zapovjedništvom Milana Martića osuđenog za ratni zločin, napale su centar Zagreba raketnim sustavom „Orkan“ s kazetnim punjenjem tzv. zvončićima kako bi se osvetili za pretrpljeni vojni poraz u akciji „Bljesak“ u zapadnoj Slavoniji.

Mjesto pogibije dvoje civila, križanje Vlaške i Draškovićeve ulice 2007. imenovano je Trgom svibanjskih žrtava 1995., a na zgradu na mjestu stradanja Grad Zagreb je postavio spomen ploču u sjećanje na stradale.

Gradske vijesti - 2022.