clanak False

Gradonačelnik posjetio raseljene stanovnike Ukrajine u Gradu Mladih

14.04.2022.
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, sa suradnicima, posjetio je danas raseljene osobe iz Ukrajine koje su smještene u Gradu Mladih iznad zagrebačke Dubrave. 

Istaknuo je da su razgovarali o njihovim potrebama, o uvjetima u kojima borave, upisu djece u škole, vrtiće i fakultete, te o javnom prijevozu.  

„Grad Zagreb radi sve što je u našoj moći da olakšamo boravak svim raseljenim osobama. U Gradu Mladih je tim iz Doma zdravlja Zagreb-istok koji pružaju zdravstvenu zaštitu. Uspostavili smo različite programe u dječjim vrtićima, školama u kulturnim centrima za učenje hrvatskog jezika. Osigurali smo i besplatan javni prijevoz kao što ga imaju i mnogi Zagrepčani, kako bi prilagodba raseljenih Ukrajinaca bila što bezbolnija“, istaknuo je gradonačelnik Tomašević.  

Zahvalio je svim djelatnicima Grada Mladih, Crvenoga križa, Civilne zaštite, iz podružnice Vladimir Nazor na njihovom radu, kao i vrijednim volonterima iz Ukrajinske zajednice koji prevode i pomažu raseljenim osobama s prilagodbom u ovim teškim trenucima.    

Iz Crvenog križa ističu kako su prve osobe raseljene iz Ukrajine počele dolaziti prije šest tjedana, a njihov se broj mijenja iz dana u dan. 

Prema posljednjim podacima, u Gradu Mladih trenutno je ukupno 18-ero djece i 15 majki. Majke su izrazile zahvalu gradonačelniku i svima u Hrvatskoj ne velikom gostoprimstvu i podršci. 

Gradske vijesti - 2022.