clanak False

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović odali počast žrtvama fašističkog režima u Brezovici

22.06.2022.
U povodu obilježavanja Dana antifašističke borbe i 81. obljetnice osnivanja Prvog sisačkog partizanskog odreda, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, u pratnji predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba Joška Klisovića, odao je počast žrtvama fašističkog režima polaganjem crvenog karanfila uz spomenik „Stari Brijest“ u Spomen-parku Brezovica pored Siska.

Čestitam svim građankama i građanima Zagreba i Hrvatske Dan antifašističke borbe, praznik koji je utkan u temelje suvremene Hrvatske! Ovo je važan dan i trebamo biti ponosni na antifašističku borbu u kojoj su sudjelovali mnogi naši sugrađani. Kao Grad Zagreb ćemo dostojno obilježiti ovaj dan u šumi Brezovica, parku Dotrščina i na Trgu žrtava fašizma.“, rekao je gradonačelnik Tomašević.

Svečanosti su prisustvovali i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, bivši predsjednici Republike Hrvatske Stjepan Mesić i Ivo Josipović, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, te brojni drugi uvaženi gosti.

Osnutak Prvog sisačkog odreda, prvog u okupiranoj Europi, označio je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je, vodeći se načelima mira i demokracije, u okvirima Narodnooslobodilačkog pokreta aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana.

Grad Zagreb podupire djelovanja na očuvanju nasljeđa antifašizma, među ostalim i financijskim potporama programima i djelovanju, pokroviteljstvima te uređenjem prostora SABA RH i ZUABA, uređenjem spomen obilježja stradalima od fašističkog terora te sudjelovanjem u komemorativnim programima.

Gradske vijesti - 2022.