clanak False

Grad Zagreb među 100 izabranih europskih gradova u misiji EU-a za klimatski neutralne i pametne gradove do 2030.

28.04.2022.
Grad Zagreb jedini je hrvatski grad koji je izabran za sudjelovanje u misiji Europske unije za 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030., odnosno u tzv. misiji za gradove, izvijestila je danas Europska komisija.
 
U gradovima živi 75 % građana EU-a. Na ta područja otpada više od 65 % potrošnje energije u svijetu, a time i više od 70 % emisija CO2. Stoga je važno da gradovi budu ekosustavi za eksperimentiranje i inovacije kako bi pomogli svima drugima u njihovoj tranziciji da do 2050. postanu klimatski neutralni.
 
Za projekt će biti izdvojeno 360 milijuna eura iz programa Obzor Europa za razdoblje 2022. – 2023. kako bi se zacrtale potrebne inovacije za postizanje klimatske neutralnosti do 2030. Istraživačke i inovacijske mjere bit će usmjerene na čistu mobilnost, energetsku učinkovitost i zeleno urbanističko planiranje te će ponuditi mogućnost pokretanja zajedničkih inicijativa i jačanja suradnje u sinergiji s drugim programima EU-a.
 
Koristi za gradove uključuju prilagođene savjete i pomoć dostupne na posebnoj platformi koja će se pokrenuti u okviru projekta NetZeroCities, dodatna financijska sredstva i mogućnosti financiranja te mogućnost pridruživanja velikim inovacijskim aktivnostima i pilot-projektima. Misija usto otvara prilike za umrežavanje i razmjenu primjera dobre prakse među gradovima, a potiče se i uključivanje građana.
 
Odabrani gradovi izradit će klimatske ugovore za gradove, koji će uključivati opći plan za postizanje klimatske neutralnosti u svim sektorima, primjerice energetici, zgradama, gospodarenju otpadom i prometom, te povezane planove ulaganja. U tom će procesu sudjelovati građani, istraživačke organizacije i privatni sektor. Jasne i vidljive obveze koje su gradovi preuzeli u ugovorima omogućit će im da surađuju s EU-om, nacionalnim i regionalnim tijelima te, najvažnije, s vlastitim građanima kako bi ostvarili taj ambiciozan cilj.
 
Za sudjelovanje u projektu, prijavilo se ukupno 377 europskih gradova, a u danas odabranih 100 gradova živi 12 % stanovništva EU-a. Misija za gradove jedna je od pet misija EU-a koje se bave globalnim izazovima u područjima prilagodbe klimatskim promjenama, obnove naših oceana i voda, zdravog tla i borbe protiv raka.
 
Misije su novost programa Obzor Europa i njima se podupiru prioriteti Komisije, uključujući europski zeleni plan, Europu spremnu za digitalno doba, europski plan za borbu protiv raka, gospodarstvo u interesu građana i novi europski Bauhaus.

Gradske vijesti - 2022.