clanak False

Grad Zagreb će školama ponuditi dva programa: uz građanski odgoj, “Škola i zajednica” kao fakultativni predmet za zagrebačke škole

21.01.2022.
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je danas sastanak s predstavnicima Povjerenstva za izvannastavnu aktivnost „Građanski odgoj i obrazovanje“ u osnovnim i srednjim školama Grada Zagreba, Institutom za društvena istraživanja u Zagrebu, Sveučilištem u Rijeci, potpredsjednicom zagrebačkog SDP-a i profesoricom Tanjom Đaković te gradskim zastupnicima na temu dvaju novih odgojno-obrazovnih programa.

“Još u rujnu smo najavili uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti u zagrebačke osnovne i srednje škole. Izradu kurikuluma za taj program povjerili smo Povjerenstvu za izvannastavnu aktivnost “Građanski odgoj i obrazovanje”, a očekuje se da će konačna verzija prijedloga kurikuluma biti gotova u drugoj polovici veljače.”, rekao je zagrebački gradonačelnik. Dodao je kako nakon predstavljanja kurikuluma slijedi poziv školama da se prijave za sudjelovanje u pilot-fazi uvođenja programa te da će nastavnici iz odabranih škola proći stručno usavršavanje koje će biti povjereno izvoditeljima odabranima na temelju javnog poziva.

Gradonačelnik je predstavio još jedan važan program za građanski odgoj, a to je program Škola i Zajednica (ŠiZ). “Kurikulum za ovaj program izradili su Centar za studije mira i konflikata Sveučilišta u Rijeci, Prva riječka hrvatska gimnazija te Institut za društvena istraživanja u Zagrebu sa suradnicima.”, rekao je gradonačelnik istaknuvši pozitivne povratne informacije učenika iz Prve riječke hrvatske gimnazije koji sudjeluju u pilotiranju tog programa. Dodao je kako se radi o fakultativnom predmetu namijenjenom učenicama i učenicima drugih i trećih razreda srednjih škola, a kako će izrađeni kurikulum biti prezentiran predstavnicima srednjih škola u Gradu Zagrebu.

“Predmet 'Škola i zajednica' (ŠiZ) inovativan je pristup građanskom odgoju i obrazovanju i školi u cjelini. Krasi ga vrlo aktivna uloga učenika i nastavnika te malo klasičnog poučavanja.”, rekao je Boris Jokić, viši znanstveni suradnik na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu. Opisao je navedeni pristup kazavši kako učenici sami odabiru probleme koje ih brinu u zajednici, poput npr. pitanja kvalitete stanovanja, nedostatka mjesta za izlaske, borbe navijačkih skupina za klubove, svakodnevice osoba s invaliditetom, siromaštva u gradu, medijskih sloboda, povećanja cijene hrane i usluga, uništenja zelenih površina, migracija te da, nakon što odaberu problem koji je za njih važan, istražuju isti, borave na mjestima na kojima se odvija te na kraju predlažu rješenja. Istaknuo je kako je cilj da mladi ljudi artikuliraju svoj glas koji će uplašiti političare te da spoznaju da svojom aktivnošću mogu utjecati na zajednicu u kojoj žive. “Posebno mi je drago da ŠiZ dolazi u Zagreb i iskreno se nadam da će za njim, baš kao u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, pozitivno poŠiZiti učenici i nastavnici.”, zaključio je gospodin Jokić.

Potpredsjednica SDP-a Zagreba Tanja Đaković istaknula je kako SDP u praksi pokazuje koliko važnim smatra građanski odgoj. “Naša Vlada je kroz Cjelovitu kurikularnu reformu stvorila temelj da Građanski odgoj kao obavezna međupredmetna tema bude dio kurikuluma u svim razredima osnovne i srednje škole. U gradovima gdje smo na vlasti ili sudjelujemo u vlasti kao u Zagrebu, zalažemo se za aktivnosti GOO u školama. Time SDP kroz svoju obrazovnu politiku konkretno utječe na promjene u društvu i na tome ćemo i dalje kontinuirano raditi.“, rekla je gospođa Đaković.

Tomislav Reškovac, predsjednik Povjerenstva za izvannastavnu aktivnost „Građanski odgoj i obrazovanje“ u osnovnim i srednjim školama Grada Zagreba, rekao je kako predviđa se da će se vođenje odgojno-obrazovnih aktivnosti u oba programa povjeriti prvenstveno, ali ne isključivo nastavnicama i nastavnicima predmeta društveno-humanističkog područja koji su prošli stručno usavršavanje. “Škole će moći odabrati program koji žele provoditi sukladno svojim specifičnim potrebama te kadrovskim i organizacijskim mogućnostima.”, dodao je predsjednik Povjerenstva. Naglasio je kako su oba programa usklađena s ciljevima i odgojno-obrazovnim očekivanjima Kurikuluma međupredmetne teme Građanski odgoj i obrazovanje za osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj.

Grad Zagreb će za oba programa u potpunosti financirati troškove stručnog usavršavanja nastavnica i nastavnika, troškove naknade za njihov rad u slučajevima kada taj rad nije dio njihove norme neposrednog rada s učenicima, kao i sve ostale troškove pilotiranja programa, uključujući i evaluaciju provedbe pilot programa, a za što je u gradskom proračunu za 2022. godinu osiguran iznos od 2 milijuna kuna.

Gradske vijesti