clanak False

Akcija čišćenja otpada okoliša Osnovne škole Ivana Cankara na Dan planeta Zemlje

22.04.2022.
U povodu Dana planeta Zemlje, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, sa suradnicima, predstavnicima Vijeća gradske četvrti i Mjesnih odbora, pridružio se akciji čišćenja okoliša Osnovne škole Ivana Cankara na Črnomercu.  

„Čestitam svim građanima Zagreba Dan planeta Zemlje. Htjeli smo ga obilježiti na simboličan način, tako da i sami zasučemo rukave i počistimo dvorište škole. Imamo viziju ekološkog i održivog Zagreba, a za to nam treba partnerstvo s građanima. Vjerujemo da i oni žele zelen, čist i održiv grad“, rekao je gradonačelnik.  

Istaknuo je da je Zagreb jedini od velikih gradova u Hrvatskoj koji će primijeniti sustav naplate odvoza miješanog komunalnog otpada prema stvarnoj količini kako bi se i ekonomski stimuliralo građane da što više odvajaju za recikliranje i kompostiranje. 

Također je objasnio da je plan Gradske uprave do kraja mandata zasaditi 20 tisuća novih stabala u Zagrebu, a u prvoj godini ih je posađeno preko 7 tisuća. Najavio je i da će Grad Zagreb, u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture te uz pomoć EU fondova, do kraja godine nabaviti oko 60 novih autobusa i pokrenuti proces nabave 20 novih tramvaja. "Do kraja mandata očekujemo da će zagrebačkim cestama prometovati čak 60 novih tramvaja", istaknuo je gradonačelnik Tomašević. 

„Mogu najaviti da kreće i proširenje tramvajskih pruga. U Zagrebu u posljednjih 20 godina nije postavljen niti jedan metar novih tramvajskih pruga. Do kraja 2022. godine očekujemo da će dozvole biti izdane za trasu po Heinzelovoj ulici, od Zvonimirove do Vukovarske, a potom će voziti sve do okretišta u Savišću. To je također projekt koji će se, u suradnji s Ministarstvom financirati uz pomoć EU fondova“, kazao je.  

Osim ulaganja u javni prijevoz, najavio je i nova ulaganja u pješačku i biciklističku infrastrukturu. „Kroz nekoliko mjeseci ćemo proširiti pješačke zone u samom središtu grada, i to na način da će Stara Vlaška postati dio pješačke zone, a sljedeće godine ćemo raditi na tome da dio Masarykove pretvorimo u pješačku zonu, posebice dio od Gundulićeve do parka Zrinjevac“.  

Nakon akcije čišćenja, gradonačelnik i njegovi suradnici obišli su lokacije u Gradskoj četvrti Črnomerec, a u sklopu obilaska posjetili su zgradu Mjesnog odbora, hranilište za mačke uz potok Črnomerec i trasu buduće biciklističke magistrale kod Prilaza baruna Filipovića. 

Što se tiče strateških ciljeva za poboljšanje biciklističke infrastrukture, gradonačelnik Tomašević je najavio postavljanje preko tisuću novih parkirnih mjesta za bicikle do kraja godine, i tako svake godine u mandatu, izgradnju biciklističke staze uz nasip Save, izgradnju istočne biciklističke magistrale uz Branimirovu ispod željezničke pruge te izgradnju biciklističke magistrale „Centar“ koja će se dvosmjerno potezati od Trga Francuske Republike sve do Trga Eugena Kvaternika, a prva faza izgradnje će uskoro započeti.  

Najavio je i proširenje i poboljšanje vodoopskrbne mreže tako da se gubitci vode smanje na minimum, uz ulaganje od oko 260 milijuna kuna u ovoj godini, te ukupno skoro 2 milijarde kuna do 2028. godine iz EU fondova, a osim toga će se dodatno ulagati iz Gradskog proračuna te iz prihoda Zagrebačkog holdinga. 

Gradonačelnik Tomašević istaknuo je da je Gradska skupština dala suglasnost za program solarizacije zagrebačkih krovova, s ciljem da do kraja mandata javne, poslovne i privatne zgrade u Zagrebu imaju 50 MW solarnih kapaciteta na krovovima. Plan je maksimalno iskoristiti EU sredstva, a do sada je već osigurano 7,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Norveškog fonda. Građanima će uskoro biti dostupan i informativni centar o investiranju u solarizaciju kuća i zgrada.  

„Neki od ovih projekata će se realizirati već ove godine, a drugi do kraja mandata. Radimo na tome da se Zagreb pridruži drugim europskim metropolama u zelenim trendovima, da bude zelen i održiv“, istaknuo je gradonačelnik.  

Gradske vijesti - 2022.