clanak False

Međunarodni dan ljudskih prava #ZAdostojanstvo starijih

08.12.2023.
 
Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se obilježava 10. prosinca, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba treću godinu zaredom provodi kampanju vezanu za ljudska prava, s naglaskom na osobe starije životne dobi.
Ovogodišnja poruka usmjerena je na pravo starijih osoba na dostojanstvo i potrebu njihovog punog sudjelovanja u svakom segmentu društva, a kampanja se provodi pod nazivom #ZAdostojanstvo starijih. Cilj kampanje je senzibilizirati javnost i osnažiti naše starije sugrađane kroz poruku kako je ljudsko dostojanstvo nepovredivo i kao takvo mora uživati poštovanje i zaštitu bez obzira na dob.

Kampanju započinjemo 9. prosinca, dan uoči Međunarodnog dana ljudskih prava, objavom poruke #ZAdostojanstvo starijih na Zagrebačkim fontanama u vremenu od 17:00 do 22:00 sata. Tijekom narednih dana, do kraja prosinca 2023. vizual kampanje nalazit će se u fizičkom i virtualnom prostoru Grada Zagreba, gradskih ustanova i organizacija civilnog društva. Naziv kampanje građani će moći pročitati na zaslonima ZET-ovih vozila i to do kraja prosinca te na vanjskim, odnosno stajališnim zaslonima 11., 18. i 27. prosinca.

Kroz poruke I ja želim! I ja hoću! I ja mogu! želimo istaknuti pravo starijih građana na dostojanstven, kvalitetan i ispunjen život uz priznanje njihova integriteta i autonomije. Jer, oni žele, hoće i mogu sudjelovati u svakom segmentu društva, a na nama je da njihovo iskustvo, znanje i mudrost prepoznamo kao dragocjen doprinos zajednici. Isto tako, oni žele, hoće i mogu odlučivati o vlastitom životu! I to je poziv svima nama da poslušamo što nam poručuju, podržimo njihove potencijale i uvažimo njihove želje i time im pružimo priliku za angažman i aktivnosti koje ih ispunjavaju.

Starenje je proces svojstven svim ljudima te zbog toga ne smije biti neugodna tema o kojoj se ne govori, koju se zaobilazi ili zbog koje dolazi do nedostatka poštovanja. Sustavna diskriminacija i predrasude na temelju dobne skupine pojedinca naziva se ageizam, a najčešće je usmjeren upravo prema starijim osobama. I Ujedinjeni narodi i Svjetska zdravstvena organizacija ističu kako ageizam vodi prema lošijem zdravstvenom stanju, socijalnoj izolaciji, narušenom fizičkom i mentalnom zdravlju, ali i prema nepriznavanju ili ograničavanju prava starijih osoba.

Poštovanjem prema starijim osobama, prije svega, izražavamo zahvalnost za njihov doprinos zajednici tijekom života, a ove godine upravo to želimo posebno istaknuti.
Ovo je prilika i da se preispitamo: Osluškujemo li dovoljno što nam poručuju naši stariji sugrađani koje susrećemo, naši roditelji, bake i djedovi? Poštujemo li dovoljno njihove želje koje imaju, znanja koja posjeduju i iskustva koja su stekli tijekom života?

Aktualnosti / događanja