clanak False

Grad Zagreb povećao iznose stipendija za učenike i studente

06.09.2024.
Povećanjem mjesečnih iznosa stipendija s 500 eura na 520 eura za studente, te s 360 eura na 380 eura za učenike, Grad Zagreb nastavlja jačati svoj sustav stipendiranja, koji ove godine iznosi nevjerojatnih 5.7 milijuna eura. 
 
Na jučer održanoj sjednici Gradske skupštine mjesečni iznosi stipendija su povećani u svih pet programa: deficitarna zanimanja, socioekonomski status, izvrsnost, učenici i studenti s invaliditetom, te učenici i studenti romske nacionalne manjine. 
 
„Povećanjem iznosa stipendija želimo mladima u Zagrebu olakšati učenje i studiranje za stjecanje kvalifikacija, i tako, nadamo se, doprinijeti boljoj kvaliteti života novih generacija kao i potaknuti ih da nastave živjeti i raditi u Zagrebu“, kazala je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.
 
„Jako smo ponosni na svoje programe stipendiranja, koje smo u tri godine povećali za nevjerojatnih 130%. Samo od prošle do ove školske godine broj dodijeljenih stipendija smo povećali za 18%, i ove godine smo dodijelili preko tisuću stipendija“, kazala je zamjenica Dolenec.
 
Gradska skupština usvojila je jučer i odluke o dva nova programa stipendiranja, o novčanoj potpori obrazovanju učenika srednjih škola i studenata s odobrenom međunarodnom ili privremenom zaštitom, te o potpori obrazovanju doktoranada. Potpore za doktorande iznose između 600 i 1.100 eura, dok jednokratne potpore za učenike i studente s odobrenom međunarodnom ili privremenom zaštitom iznose 2.000 eura. 
 
„Učenicima kojima je odobrena međunarodna ili privremena zaštita ovime želimo pružiti podršku u obrazovanju u novoj sredini, prevenirati potencijalne negativne pojave neprihvaćanja i diskriminacije, i iskazati jasnu poruku dobrodošlice u Zagreb “, rekla je zamjenica gradonačelnika Dolenec. 
 
Grad Zagreb također razvija sustav digitalizacije prijava na natječaj putem aplikacije eStipendije. „Povezali smo se s najvećim sustavom za učenike eMatice, a slijedi nam integracija podataka sa svim vanjskim sustavima za obradu i odobravanje prijava. Time ćemo još olakšati i ubrzati proces prijave, vrednovanja i dodjele stipendija“, kazala je zamjenica gradonačelnika.

Gradske vijesti