clanak False

Pročelnica Vidović na obilježavanju 30 godina Društva za psihološku pomoć

05.10.2023.

Društvo za psihološku pomoć (DPP) obilježilo je danas  trideset godina djelovanja tijekom kojeg je, provodeći brojne značajne programe za dobrobit zajednice i ranjivih skupina građana, intenzivno surađivalo i s Gradom Zagrebom.

Čestitajući Društvu na značajnoj obljetnici, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom mr. sc. Lora Vidović je, u ime gradonačelnika kao njegova izaslanica, ali i u svoje osobno ime, Upravnom odboru ali i svim članovima/cama i zaposlenicima/cama  Društva   uputila zahvalu na dosadašnjoj projektnoj suradnji. „Nemjerljiv je vaš doprinos u razvoju kvalitetnije mreže usluga za djecu, obitelj, borbe protiv nasilja, promicanja rodne ravnopravnosti, znanstveno utemeljenih intervencija kao i suradnji u provedbi gradskih strategija i projekata.“ kazala je pročelnica Vidović te najavila i daljnju suradnju Grada i Društva: „Brojnim kvalitetnim i inspirativnim projektima utrli smo put novim i još kvalitetnijim smjerovima pružanja podrške kako našim sugrađanima tako i našim kolegama stručnjacima. Našu daljnju suradnju vidim posebice u području zaštite od nasilja nad ženama i djecom kroz razvoj programa savjetovališta, psihosocijalnu podršku žrtvama pri njihovoj integraciji u društvo te razvoju rada s počiniteljima raznih modaliteta nasilja, kako onog nad roditeljima, tako i starijim i LGBTQI+ osobama te ostalim manjinama.“, zaključila je pročelnica te najavila ponovno pokretanje preventivnog programa „Za sigurno i poticajno okruženje u školama“ koji će Grad Zagreb, zajedno s UNICEF-om i uz podršku Centra za pružanje usluga u zajednici "Savjetovališta Luka Ritz",  provoditi kao pilot projekt u sedam osnovnih škola.

 
Zahvaljujući svim partnerima, članovima i zaposlenicima DPP-a, predsjednica Upravnog odbora prof. dr. sc. Marina Ajduković osvrnula se na povijest Društva od samih početaka i podsjetila kako je ono osnovano prvenstveno kao odgovor na posljedice ratnih zbivanja za dobrobit i mentalno zdravlje stanovništva u Hrvatskoj. Vremenom je Društvo širilo područje svoga rada da bi danas glavna područja njegova djelovanja bila usmjerena na izravnu psihosocijalnu pomoć i podršku, uvođenje novih usluga, izobrazbu stručnjaka, istraživanja i evaluaciju projekata uz izdavačku djelatnost i organizaciju konferencija. Posebno se osvrnula na kontinuiranu suradnju s UNICEFom, Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Gradom Zagrebom te najavila daljnje djelovanje u cilju integrativnijeg pristupa u prevenciji i zaustavljanju nasilničkog ponašanja u obitelji i partnerskim odnosima, očuvanja mentalnoga zdravlja djece, mladih i obitelji, prevenciju institucionalizacije osoba starije životne dobi kroz jačanje kognitivnih i socio-emocionalnih kapaciteta, omogućavanja ravnopravnosti pristupa socijalnim uslugama potencijalno diskriminiranim i ranjivim skupinama, daljnjeg razvoja pretpostavki za djelotvorne krizne intervencije i daljnjeg unapređenja međuresorne suradnje i umreženog partnerstva udruga civilnog društva.

Prigodnim izlaganjem na temu I kako nas drugi vide u vremenskoj perspektivi?! obratile su se i zamjenica predstojnice Ureda UNICEF-a Ana Dautović, ravnateljica Zavoda za socijalni rad, ujedno i izaslanica ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Tatjana Katkić Stanić te  zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Kristijan Kevešević.
 


Aktualnosti / događanja