clanak False

Potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izradu Socijalnog plana Grada Zagreba

31.08.2024.
Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izradu Socijalnog plana Grada Zagreba
Grad Zagreb je s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Uredom za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije prošli mjesec potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Izrada Socijalnog plana Grada Zagreba“. Provedba projekta započela je 10. srpnja 2024. i trajat će 10 mjeseci, a glavni cilj je izrada Socijalnog plana Grada Zagreba za trogodišnje razdoblje.
 
„Projekt će okupiti stručnjake iz socijalne skrbi, zdravstva, obrazovanja, zapošljavanja, stambene politike i drugih područja koji će uz podršku članova Savjeta za socijalnu skrb i akademske zajednice zajednički pronaći najbolje odgovore na potrebe naših sugrađana. Riječ je o strateškom dokumentu za planiranje i razvoj mreže socijalnih usluga i osiguranje njihove dostupnosti Zagrepčanima“, istaknula je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.
 
Ukupna vrijednost projekta je oko 80 tisuća eura, od čega je 65 tisuća eura financirano bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda plus, a ostatak je osiguran u proračunu Grada Zagreba. Fokus budućeg plana bit će na širenju kapaciteta i jačanju mreže pružatelja socijalnih usluga, podizanju kvalitete socijalnih usluga, kao i poticanju učinkovite međusektorske suradnje kako bi usluge bile što prilagođenije potrebama građana te što dostupnije najpotrebitijima. Zahvaljujući novom planu, građani će dobiti lakši uvid u dionike koji osiguravaju određene socijalne usluge u Zagrebu.
 
Na temelju ranijeg Socijalnog plana bilo je uvedeno trogodišnje financiranje organizacija civilnog društva – pružatelja socijalnih usluga, čime je osiguran kontinuitet socijalnih usluga namijenjenih žrtvama nasilja (skloništa), beskućnicima (prihvatilišta) te programa/socijalnih usluga savjetovanja i psihosocijalne pomoći za djecu i odrasle, kao i programa podrške građanima u socijalno-zaštitnoj potrebi na području Grada Zagreba. Ujedno je postignuta snažnija međusektorska suradnja svih dionika u sustavu, posebice kroz koordinaciju gradske vlasti, gradskih ustanova i organizacija civilnog društva, u organizaciji novih on line servisa i platformi u pružanju pomoći.
 
„Poticanjem pravednosti, jednakosti, uključenosti i sigurnosti kroz sustavne, obuhvatne i inovativne socijalne usluge usmjerene društvenim skupinama u riziku od socijalne isključenosti, Grad Zagreb će i novim Socijalnim planom biti posvećen stvaranju inkluzivnog društva u svim područjima života. Na taj način ćemo nastaviti dosadašnje uspješno djelovanje prepoznato priznanjem Europske prijestolnice inkluzije i raznolikosti 2024. koje je Gradu Zagrebu dodijeljeno ove godine“, navela je zamjenica Dolenec.
 
Više o projektu: https://www.zagreb.hr/izrada-socijalnog-plana-grada-zagreba/200602

Gradske vijesti