clanak False

Pročelnica Vidović sudjelovala na panel raspravi o promicanju skrbi usmjerene na osobu

18.11.2023.
Nakon jučerašnje dodjele nagrada Europske socijalne mreže za pružatelje socijalnih usluga u 2023., danas je održana panel rasprava na temu promicanja skrbi usmjerene na osobu, u kojoj je sudjelovala i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, mr. sc. Lora Vidović.
 
„Proračun Grada Zagreba, u odnosu na proračune ostalih gradova i županija, najveći je u Hrvatskoj no sama socijalna politika puno je više od osiguranja materijalnih  sredstava.“, kazala je pročelnica te dodala: „Sustav usmjeren na pojedinca treba, prije svega, biti solidaran, participativan i kooperativan. Takav pristup zahtijeva suradnju svih nositelja mjera i aktivnosti gradskih politika, uz uključivanje onih skupina društva kojima su one i namijenjene. Upravo korisnici moraju biti dio procesa planiranja, provedbe, ali i evaluacije naših strategija, mjera i aktivnosti, što podrazumijeva kontinuirano i aktivno slušanje.“,  kazala je pročelnica ističući kako upravo kroz taj  izravni kontakt, od naših sugrađana dobivamo i najvažniji, najsadržajniji input u smislu planiranja gradskih socijalnih politika.
Panel je otvorio i temu izazova i prepreka s kojima su se djelatnici u sustavu socijalne skrbi susreću u svome radu.
„Neke izazove koje vidim kao našu realnost su konstante s kojima smo naučili raditi; a to su ograničenost prostora, poteškoće u pronalasku zaposlenika i osoblja u sustavu socijalne skrbi,.“, kazala je pročelnica ističući kako Grad Zagreb redovitim edukacijama djelatnika, ali i cjeloživotnim obrazovanjem, ulaže u bolje razumijevanje potreba samih korisnika. „Unatoč tome, mislim da se svi možemo složiti kako je potrebno više učiniti za osnaživanje stručnjaka iz naših pomažućih profesija kako bi u konačnici i kroz taj aspekt pružili još kvalitetniju podršku našim korisnicima.“, zaključila je.
 
Panel je moderirala Irma Borde iz Europske Komisije, a pored pročelnice prigodno su izlagali i Tomasz Pactwa, ravnatelj Odjela za socijalnu skrb i socijalne projekte Grada Varšave, Anne-Marie Glasby, viša službenica za razvoj organizacije Changing Our Lives iz Ujedinjnog Kraljestva  Linda Weir, voditeljica programa Health Information and Quality Authority iz Irske i članica Uprave European Network on Independent Living Elena Kochoska
Predstavnik Grada Varšave posebno se osvrnuo na izazove s  kojima se glavni grad Poljske suočio u trenutku prihvata raseljenih osoba iz Ukrajine i to u vremenu Covid pandemije te kao ključan  istakao bottom up pristup i ulogu volontera, ali i društvenih mreža koji su bili iznimna podrška sustavu. Anne-Mary Glasby iz organizacije Changing Our Lives predstavila je istraživanje koje su provodili s univerzitetom iz Birmighama, dok je Linda Wier s pozicije inspekcijske službe govorila o modelu u kojega se uključuje i sam korisnik, njegova obitelj. Članica Uprave European Network on Independent Living Elena Kochoska, iz perspektive problema s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom, istaknula je potrebu veće usmjerenosti na podršku u svakodnevnom životu, a ne samo na sustav skrbi.
 

Aktualnosti / događanja