clanak False

Održana završna konferencija projekta "Obrazovane Romkinje, osnažene romske zajednice!"

08.11.2023.

Održana završna konferencija projekta "Obrazovane Romkinje, osnažene romske zajednice!“

Završnom konferencijom projekta „Obrazovane Romkinje, osnažene romske zajednice!“, u sjedištu Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“, predstavljene su projektne aktivnosti i rezultati tog trogodišnjeg projekta čiju provedbu je podržao i Grad Zagreb.
 
Kako se moglo čuti u pozdravnome obraćanju predsjednice Saveza Roma u Hrvatskoj „Kali Sara“ Suzane Krčmar, bez obrazovanja nema napretka, posebice kada je riječ o mladima i to mladim Romkinjama. Projekt je, uz suglasnost roditelja,  obuhvatio čak 200 djevojčica te je otvorio novo poglavlje suradnje Saveza i obrazovnih institucija, a sve u cilju osnaživanja Romkinja. 
 
„Opće je poznato kako je romska nacionalna manjina višestruko diskriminirana skupina, a Romkinje su u posebno ranjivom položaju i često marginalizirane. Obrazovanje je ključna, iako nikako nije jedina strategija za izlazak iz siromaštva.“, kazala je pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, mr. sc. Lora Vidović kojoj je, u prigodi ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika, dodijeljena Zahvalnica za doprinos u integraciji romske nacionalne manjine u hrvatsko društvo,  te dodala:  „Radimo na tome da pristup predškolskom odgoju u nekoliko narednih godina učinimo dostupnim svima u Gradu Zagrebu  i da svako dijete ima mogućnost upisa u vrtić što će imati značajan, pozitivan, učinak i na romske obitelji.“ Pročelnica je istaknula kako u području obrazovanja Grad Zagreb kontinuirano unapređuje i stipendijske programe kao važan segment u pristupu obrazovanju, ali i zadržavanju u sustavu, a upravo je jedna od pet gradskih stipendija namijenjena učenicima i studentima pripadnicima romske nacionalne manjine. „Za ovu školsku/akademsku godinu dodijelit ćemo 120 stipendija; 100 za učenike, u iznosu od 360 eura i 20 za studente, u iznosu od 500 eura. U odnosu na prošlu godinu to je povećanje za 13%, odnosno u zadnje dvije godine riječ je o povećanju od 23%.“. Ove godine smo i digitalizirali način prijava putem nove aplikacije eStipendije i upravo u suradnji s Vijećem romske nacionalne manjine proveli ciljano informiranje mladih Roma i Romkinja kako bismo im pružili podršku u prijavi.“, zaključila je pročelnica.
 
Sudionike konferencije pozdravili su i potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Anja Šimpraga potpredsjednik Sabora Republike Hrvatske Davorko Vidović zastupnik u Hrvatskome saboru Veljko Kajtazi i Jelena Gordana Zloić iz Zaklade Slagalica.
 
U panel raspravi, na temu položaja mladih Romkinja u hrvatskome društvu kroz prizmu višestruke diskriminacije, koja je uslijedila nakon pozdravnih govora, sudjelovale su, pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalte, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić i savjetnica pravobraniteljice za djecu Ivona Makvić Salaj.


FOTO: Dejan Trkulja

Aktualnosti / događanja