clanak False

Održana 10. humanitarna utrka Marijinih obroka

09.06.2024.

.

Danas je u zagrebačkom Parku Bundek održana 10. humanitarna utrka Marijinih obroka "Trčimo za Dijete 31-Tvojih 5 za njihov svijet" čiji cilj je prošiti glas i prikupiti donacije za Marijine obroke. 

Organizatore, brojne volontere ali i sudionike utrke, u ime Grada Zagreba, pozdravila je izaslanica gradonačelnika, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, dr. sc. Romana Galić: „Dječje siromaštvo jedan je od najtežih oblika siromaštva, a naša je zadaća učiniti sve kako do njega ne bi došlo. Jer životom u siromaštvu djeca su zakinuta za sve potrebne materijalne, fizičke, socijalne, kulturne, duhovne, emocionalne i druge resurse neophodne za preživljavanje, razvoj i napredovanje. Omogućavanje dnevnog obroka, a posebno obroka za djecu, u današnje vrijeme izobilja ne bi trebalo biti upitno, međutim, svjedoci smo da nije uvijek tako.“, kazala je  napominjući kako je upravo dječje siromaštvo u fokusu donositelja odluka na svim razinama te postoji niz strateških dokumenata na području Europske unije koji potiču države članice na suočavanje i prevenciju dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti. „Grad Zagreb skrbi i o najmlađim sugrađanima, no tu ne prestaje naša briga kao društva i zajednice općenito, jer pomaganje ne poznaje granice.“, zaključila je još jednom upućujući zahvalu svima koji su svojim dolaskom pokazali da im je stalo i da brinu, da su im pomaganje i solidarnost sastavni dio svakodnevice.

Udruga Marijini obroci osnovana je 2009. godine s ciljem pružanja humanitarne pomoći u vidu prehrane i obrazovanja za siromašnu djecu na različitim zemljopisnim područjima. Omogućavanjem dnevnog obroka siromašnoj djeci nastoji ih se potaknuti da pohađaju nastavu i nastave obrazovanje. Na taj način djeci se dvojako pomaže: omogućavanjem svakodnevnih obroka skrbi se o njihovom tjelesnom zdravlju, a ujedno ih se potiče da svakodnevno dolaze u školu i obrazuju se. Suzbijanje gladi i poticanje obrazovanja siromašne djece kroz razne humanitarne aktivnosti i projekte osnovni je cilj ove udruge. Uz osnovni cilj po kojem djeluju iznimno je važan rad s volonterima koji su značajni za rad Udruge te bez čijeg angažmana ne bi bilo moguće organizirati rad udruge. Promicanjem volonterstva doprinosi se razvoju zajednice te razvoju svijesti, osobito kod mladih ljudi, o važnosti pomaganja potrebitima.

Aktualnosti / događanja