clanak False

Održan Okrugli stol: Postani udomitelj

22.05.2024.

.

Kako bi udomiteljstvo, kao oblik pružanja socijalne usluge smještaja djetetu ili odrasloj osobi, približili što većem broju osoba, u organizaciji Službe Grada Zagreba Hrvatskog zavoda za socijalni rad i Područne službe Grada Zagreba Obiteljskog centra danas je u prostoru Tribine Grada Zagreba održan  Okrugli stol "Postani udomitelj“.  Uz stručnjake iz područja socijalnog rada, psihologije i prava, u raspravi su sudjelovali i udomitelji s područja Zagreba koji su govorili o svojim vrijednim iskustvima koja mogu biti poticajna i korisna svim potencijalnim udomiteljima.

Pozdravljajući sudionike Okruglog stola, voditeljica Odjela za podršku djeci i obiteljima Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom mr.sc. Iva Prpić je istaknula da, iako nema zakonske ovlasti u području udomiteljstva, Grad Zagreb želi biti i jest uključen kao aktivni partner u svim aktivnostima na svom području: „Podatci nam govore kako upravo u urbanim sredinama postoji potreba za udomiteljima, a posebice u našem gradu u kojem su, trenutno,  233 udomiteljske obitelji. Upravo promocijom i dijeljenjem iskustava samih udomitelja sugrađankama i sugrađanima nastojimo približiti i potaknuti ih da pruže dom, sigurnost, ljubav i stabilnost djetetu ili odrasloj osobi u potrebi jer, unatoč pozitivnim promjenama u zakonskoj regulativi, potrebna je kontinuirana i još snažnija podrška. S  jedne strane udomiteljstvo zahtjeva izniman angažman samih udomitelja, nošenje s izazovima, a time i snagu, empatiju, strpljenje i ljubav no s druge strane daje priliku za rast i razvoj, učenje i radost znajući da smo djetetu ili osobi u potrebi pronašli mjesto tamo gdje smo i sami najsigurniji – u svome domu i obitelji i time im osigurali siguran temelj i jednake mogućnosti za daljnji život“, kazala je.

U nastavku svog izlaganja upoznala je prisutne i s pokrenutom kampanjom s ciljem promocije udomiteljstva. „Putem komunikacijskih kanala Grada i ZET display-a u vozilima i na tramvajskim stajalištima ovaj tjedan šaljemo poruku što većem broju naših sugrađanki i sugrađana kako bi ih senzibilizirali da postanu udomitelji/ce i pruže dom onima u potrebi. Koristim priliku zahvaliti na suradnji kolegama i kolegicama Hrvatskog zavoda za socijalni rad Službe Grada Zagreba jer smo time  dokazali da zajednički možemo i moramo raditi na temama koje su od važnosti za zajednicu bez obzira na zakonske mogućnosti, ali i ograničenja.“

Uoči Okruglog stola prikazan je prigodni dokumentarni film, a bilo je riječi o  zakonskom okviru udomiteljstva, prilagodbi djeteta u novoj obitelji, a posebno je zanimljivo bilo čuti iskustva udomiteljice s perspektivom posvojenja.

 Želiš pružiti nekome dom, ljubav i stabilnost? Postani udomitelj/ica! nazovi: 098/178-7506, 098/938-2760.  Hrvatski zavod za socijalni rad i Grad Zagreb za udomiteljstvo!“. 

 

Aktualnosti / događanja