clanak False

Grad Zagreb od sutra otvara novi prostor za beskućnike u Ilici 29

03.02.2024.
Grad Zagreb je osobama koje tijekom zimskih mjeseci borave na otvorenom i nemaju drugi odgovarajući smještaj osigurao novi kvalitetniji prostor za prenoćište od 300 m2 u Ilici 29, s odvojenim smještajem za dvadesetak korisnika i korisnica i uz odvojene sanitarne čvorove. 
 
Prostor će biti u funkciji od nedjelje, 4. veljače 2024. od 19h, a korisnicima će biti osiguran suhi obrok i topli napitak. U prostoru će biti dostupna i mala kuhinja i blagovaonica, a bit će osigurani i besplatni kuponi za korištenje javnog kupališta Diana, koje se nalazi u neposrednoj blizini. 
 
Istovremeno će prestati s radom prostor u Vukovarskoj 235, gdje je u dva mjeseca rada zabilježeno petstotinjak noćenja. 
 
Pozivamo sve korisnike da se od nedjelje u 19h upute u Ilicu 29. 
 
Osim ove usluge, Grad Zagreb je osigurao i 415.000 eura za prihvatilišta za beskućnike na dvije lokacije: u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Zagreb u Velikoj Kosnici te u suradnji s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije u Sesvetskome Kraljevcu. Tamo je za 150 korisnika osigurana prehrana, briga o zdravlju, socijalno uključivanje te organiziranje drugih aktivnosti prema njihovim potrebama. Sve osobe u potrebi za ovom uslugom mogu se obratiti nadležnoj službi Hrvatskog zavoda za socijalni rad ili Odjelu za socijalnu skrb Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, Nova cesta 1, svakim radnim danom od 8,30 do 15,30 ili na telefonski broj 01/ 610 1801 (dostupan i za informacije o drugim uslugama koje pruža Grad Zagreb).
 
Dodatno, s ciljem socijalnog uključivanja beskućnika, Grad Zagreb osigurava i 45.000 eura za rad dva dnevna boravka u organizaciji Udruge Dom Nade – udruge za podršku beskućnicima i ostalim socijalno ugroženim skupinama te Udruge Pet plus. 
 
Uz to, za topli obrok beskućnicima u pučkoj kuhinji Župe Sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu, u 2023. Grad je osigurao 113.000 eura, a sredstva su osigurana i za 2024. godinu. U sklopu ustanove Dobri dom Grada Zagreba osigurava se prehrana u pučkoj kuhinji na 3 lokacije: Branimirova 35, Alfirevićeva 6 i Cerska 3. Ukupno, za prehranu u pučkim kuhinjama Grad Zagreb osigurava 1.560.000 eura godišnje. 
 
Grad Zagreb je također osigurao sistematske preglede za beskućnike, kao jednu od mjera Zagrebačke strategije borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti za razdoblje od 2021. do 2025. Pregled uključuje laboratorijsku dijagnostiku, ultrazvuk abdomena, EKG, pregled i pretrage ginekologa tespecifični prostatični antigen. Interes je do sada iskazalo 72 korisnika. Pregledi su za beskućnike besplatni za što je u proračunu Grada Zagreba osigurana 21.000 eura.

Gradske vijesti