clanak False

1. Konferencija Mreže za socijalno i emocionalno učenje: Sigurni uživo, sigurni online!

26.04.2024.

.

U organizaciji Udruge Pragma i uz podršku Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, Hrvatske mreže protiv siromaštva i Ministarstva zdravstva, danas je održana 1. Konferencija Mreže za socijalno i emocionalno učenje.
Konferencija je, uz prigodna uvodna izlaganja, ponudila i  tematska izlaganja uz razmjenu  iskustava i praksi stručnjaka kroz diskusiju, kao i grupni rad.

Pozdravljajući organizatore i sve sudionike zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom dr. sc. Romana Galić je istaknula kako Konferencija predstavlja važan korak u osvješćivanju i razumijevanju izazova s kojima se susrećemo, ali i stvaranju prostora za bolju sinergiju socijalne skrbi i obrazovanja. „Od iznimne je važnosti prepoznati opasnosti, rizike i izazove vremena koji imaju štetan utjecaj na razvoj  djece i mladih i stvarati okružje u kojem bi negativne posljedice bile svedene na što manju razinu, a mladi što educiraniji za promjene kojima su izloženi.“, kazala je ističući kako su djeci danas, upravo online, dostupni mnogi sadržaji, a često u tom prostoru imaju više znanja i vještina od roditelja ili nastavnika.
Zamjenica Galić se osvrnula i na opasnosti razvijanja ovisnosti o društvenim mrežama koje štetno utječu na njihovo mentalno zdravlje. U tom kontekstu naglasila je nužnost sinergije socijalne skrbi i obrazovanja: „Upravo je uloga socijalne skrbi osigurati podršku i intervenciju za one učenike koji su suočeni sa teškoćama i problemima, ali i preventivni rad i osiguravanje okruženja koje potiče pozitivne obrasce ponašanja i smanjuje rizik od nastanka nepoželjnih i neprihvatljivih oblika ponašanja. Grad Zagreb sve to čini osnivajući ustanove i financirajući takve programe, među kojima su i Centar za pružanje usluga u zajednici Savjetovalište Luka Ritz, Centar za zdravlje mladih, Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i dr. Ustanove su to koje, prije svega, u fokusu imaju mentalno zdravlje djece i mladih, ali ništa manje važnu podršku roditeljima i trajnu edukaciju stručnjaka.“, zaključila je zamjenica. Istaknula je i važnost partnerstva s organizacijama civilnog društva čije programe Grad Zagreb dugi niz godina financijski podržava.

Teme izlaganja i grupnog rada Konferencije usmjereni su na nekritičko korištenje tehnologija u svakodnevnom životu; brisanje granica između škole, slobodnog vremena i aktivnosti djece na društvenim mrežama i nekritičko korištenja materijala s interneta; normativna uvjerenja te objektivno informiranje o sredstvima ovisnosti u online i offline prostoru; pozitivno roditeljstvo i jačanje roditeljskih vještina kroz treninge/radionice za roditelje i djecu koji su usmjereni na pojašnjenje očekivanja, unaprjeđenje vještina discipliniranja, nošenje s emocijama i učinkovitu komunikaciju; unaprjeđivanje roditeljskih vještina kod roditelja čija su djeca u rizicima, kao i samih roditelja s rizičnim ponašanjem i suradnja odgojno-obrazovnih ustanova s udrugama, zdravstvenim i socijalnim ustanovama i organizacijama u području prevencije ovisnosti; kampanje provedbe zakonodavstva vezanog uz industriju duhana, alkohola, kockanja.

Aktualnosti / događanja