clanak False

Stručnim skupom „Poštivanje različitosti kroz zajedničko društveno djelovanje“ obilježen Svjetski dan socijalnog rada

21.03.2023.
Okupivši brojne socijalne radnice i socijalne radnike iz sustava socijalne skrbi i drugih područja, predstavnike resornog ministarstva, kao i lokalnih zajednica, u organizaciji Hrvatske udruge socijalnog rada i Hrvatske komore socijalnih radnika, stručnim skupom pod nazivom „Poštivanje različitosti kroz zajedničko društveno djelovanje“, obilježen je Svjetski dan socijalnog rada.
„Biti socijalni radnik, odnosno socijalna radnica u Hrvatskoj znači biti izložen brojnim izazovima u osiguravanju dostupnosti socijalnih usluga korisnicima, posebice u kriznim situacijama kojih u posljednjih deset godina nije nedostajalo. Poplave ili potresi, inflacija i rastuće siromaštvo i drugi slični događaji kojima svjedočimo utječu na osjećaj sigurnosti građana, a u takvim okolnostima su upravo socijalni radnici i socijalne radnice prvi u zajednici, koji skrbe o najranjivijim skupinama društva.“, kazala je u svom pozdravnom obraćanju izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, ujedno i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, mr. sc. Lora Vidović. Osvrnuvši se na temu stručnog skupa pročelnica je izrazila nadu kako će ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana socijalnog rada pronijeti glas socijalnih radnika i u zajednicu – mjesto u kojemu socijalni rad pronalazi svoje najznačajnije mjesto – među ljudima, među onima koji trebaju podršku. „Biti tolerantan i otvoren i prihvaćati različitosti je nešto čemu treba težiti svaki pojedinac, a naša zadaća da je da kroz zajedničko društveno djelovanje te vrijednosti i potičemo.“ zaključila je pročelnica Vidović.
Tradicionalno, i ove godine su dodijeljene nagrade  socijalnim radnicima, ustanovama socijalne skrbi  i organizacijama civilnog društva koji su u proteklom razdoblju svojim znanjem, predanošću i odgovornim stručnim radom značajno doprinijeli razvoju profesije i boljoj zaštiti prava i interesa korisnika. Među dobitnicima i dobitnicama je i dr. sc. Romana Galić, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, kojoj je dodijeljena Godišnja nagrada Jakov Kudrić. „Kao iznimno stručnoj osobi, koja je svojim predanim radom resor socijalne zaštite i socijalne politike – posebice Grada Zagreba – učinila prepoznatljivim, boljim, još osjetljivijim, ova strukovna nagrada je i jedno veliko priznanje za njen dosadašnji rad i dozvolite mi da joj zahvalim u ime svih nas koji smo s njom surađivali, surađujemo, a surađivat ćemo i nadalje.“, kazala je tom prigodom pročelnica Vidović.
Sudionike i sudionice skupa pozdravili su i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić, predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika Antun Ilijaš, te u ime Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Ana Štambuk.
Svjetski dan socijalnog rada prilika je za snažnije profesionalno povezivanje u zagovaranju dostojanstva, prava i interesa korisnika te senzibiliziranja šire javnosti za druge i drugačije, ali i za zalaganje za prava socijalnih radnika i drugih stručnjaka u sustavu socijalne skrbi.

Aktualnosti / događanja