clanak False

Na konferenciji MenCare - Skrb kao temeljna vrijednost predstavljeni rezultati istraživanja Stanje očeva u Hrvatskoj

10.06.2024.
Rezultate istraživanja Stanje očeva u Hrvatskoj, kao dio globalnog istraživačko-zagovaračkog poduhvata Stanje očeva u svijetu, predstavila je, na danas održanoj konferenciji „MenCare - Skrb kao temeljna vrijednost", Anamarija Sočo, programska koordinatorica udruge StatusM. Konferencija je održana u okviru projekta MenCare koji je sufinanciran od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Panel rasprava, u kojoj je sudjelovala i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom mr. sc. Lora Vidović, otvorila je raspravu o tome kako ojačati i promicati kulturu brige i solidarnosti u našem društvu. Razgovaralo se o promjenama u politikama koje bi najviše pridonijele jačanju skrbi i solidarnosti u društvu. Panelisti su se složili kako su politike koje uključuju vrijednost rodne ravnopravnosti, u kojoj su i otac i majka oni koji i privređuju i pružaju skrb u obitelji,  najinkluzivnije i najuspješnije. Jamče bolju poziciju žena na tržištu rada, veću uključenost očeva u skrb o djeci, bolje zdravlje i dobrobit djece, bolji odnos djece i očeva kao i ravnomjerniju podjela kućanskog rada – koja je, sva istraživanja pokazuju, u najvećem dijelu i dalje na ženi.  „Uz dopuste, vrtići su jedna od najvažnijih mjera rekoncilijacije obiteljske i radne uloge, ali i povećanja boljih obrazovnih ishoda. Uz to, ne smijemo zaboraviti skrb o našim roditeljima koji zaslužuju usluge u zajednici koje će prevenirati njihov odlazak u instituciju i omogućiti im što duži boravak u svojim domovima.  U Zagrebu smo posvećeni razvoju novih oblika skrbi za starije osobe kao što su dnevni boravci, razvoj pomoći u kući kroz integraciju socijalne i zdravstvene skrbi.“, kazala je pročelnica Vidović.

Bilo je riječi i  o tome kako ekonomski pritisci i radne obveze utječu na sposobnost pojedinaca da se posvete skrbi za druge ali i kako možemo integrirati skrb kao temeljnu vrijednost u različite sfere društva, poput obrazovanja, zdravstva i rada. „U sustavu obrazovanja Grad Zagreb je u osnovne škole uveo građanski odgoj i obrazovanje kroz fakultativni predmet Škola i zajednica – ŠIZ  te izvannastavne aktivnosti Zajednica aktivnih građana – ZAG. Njima se jačaju građanske kompetencije učenika; uče o sebi i zajednici, potiču osobni razvoj, aktivizam, odgovorno i transformativno djelovanje u zajednici, jačaju osobnu i društvenu odgovornost, kritičko razmišljanje, povezanost i brigu za javno dobro te suosjećanje za probleme sugrađana.“, naglasila je pročelnica te podsjetila kako, s ciljem prevencije vršnjačkoga nasilja, Grad Zagreb, Unicef i „Savjetovalište Luka Ritz“ u dvadesetisedam zagrebačkih osnovnih škola uvode program Za sigurno i poticajno okruženje u školama. „Grad Zagreb će uskoro predstaviti i dinamiku uvođenja pilota zdravstvenog odgoja u škole jer smo svjesni potrebe za spolnim i reproduktivnim odgojem i obrazovanjem djece i mladih.“, zaključila je. 
 
Preporuke istraživanja Stanje očeva u Hrvatskoj
  • Afirmirati brigu kao važnu za muškarce
  • Promicati egalitarnu podjelu poslova skrbi i brige
  • Transformirati rodne stereotipe koji ograničavaju muškarce u njihovoj ulozi skrbnika
  • Podržati očeve u brizi za djecu
  • Promicati kulture brige na radnim mjestima
  • Unaprijediti sustav rodiljnih i roditeljskih potpora
  • Informirati roditelje o pravima u okviru sustava rodiljnih i roditeljskih potpora
  • Uključiti muškarce kao zagovarače boljih politika skrbi
  • Početi s dječacima

Aktualnosti / događanja