clanak False

Završna konferencija projekta “POBUDIMO JEDNAKOST”

26.06.2023.
Danas su u Kući Europe predstavljeni rezultati projekta “Jednakost IN Stereotipi OUT - nastavnici za buduće generacije“, u okviru kojeg su održane radionice u kojima je sudjelovalo preko 500 nastavnica i nastavnika. Svrha projekta je smanjenje rodnih stereotipa u obrazovanju jer, kako ističu organizatori, oni utječu na životne odluke djece, njihove mogućnosti obrazovanja, odabir zanimanja i zapošljavanja.

Uime Grada Zagreba, prisutne je pozdravila zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec koja je istaknula da je izuzetno važno da Grad potiče i sudjeluje u projektima koji ruše stereotipe, a grade jednakost i ravnopravnost, jer je vidljivo kroz ovaj projekt, ali i u svakodnevnom životu, da su rodni stereotipi još uvijek vrlo prisutni u društvu.

„Uviđanje stereotipa je prvi korak, njihovo imenovanje drugi, a promjena ponašanja treći. Pred nama je edukacijska platforma koja omogućuje promjenu. U ovom projektu sudjelovalo je 25 škola što je vrlo dobar početak. Ne samo za promjene u radu konkretne škole, već puno važnije promjene – u razmišljanju ljudi i posebice u razmišljanju djece kod odabira njihovog životnog puta. Budimo svi dio promjene kako bismo osigurali kvalitetnu i poticajnu budućnost za našu djecu, jer koliko god često to bilo spominjano, djeca su doista naša budućnost, a na nama je da njihovu budućnost pomognemo ostvariti“, rekla je zamjenica Dolenec.

Tijekom trajanja projekta razvijena je edukacijska platforma za pomoć nastavnicima i stručnim suradnicima, a koja donosi zanimljive rezultate o tome kako učenici percipiraju temu jednakosti u obrazovanju.

Nositelj projekta je Institut za istraživanje i edukaciju “Zaposlena mama”, a partneri su Grad Zagreb i Asocijacija za afirmaciju potencijala žena (AFA). Projekt financira Europska komisija kroz program „Prava, jednakost i građanstvo“, a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. 

Više informacija o projektu su dostupne na poveznici. 

Aktivnosti