clanak False

Uspješna provedba projekta „Mreža gradova za zajedničko stanovanje – NETCO“

27.08.2024.
Projekt sufinanciran sredstvima EU „Mreža gradova za zajedničko stanovanje – NETCO“ proveden je u periodu svibanj 2022. do travnja 2024. te je za kratkoročan cilj imao mobilizirati gradove, lokalne stručnjake i pojedince zainteresirane za model zajedničkog stanovanja na razmjenu ideja i rješavanje pitanja socijalne inkluzije i sudjelovanje putem praktičnog pristupa.
Srednjoročno gledano, projektom NETCO nastojalo se otvoriti dijalog i kanale za zajedničke stambene inicijative i za ključne dionike – javna tijela i ustanove, za promicanje promjena politike i instrumenata koji olakšavaju uspjeh ovih inicijativa, što se temeljilo na zbirki najboljih praksi i preporuka prikupljenih za vrijeme trajanja projekta.
Dugoročni učinak projekta bio je pridonijeti uspostavi i poboljšanju programa zajedničkog stanovanja na lokalnoj razini, povećanju broja tih inicijativa i širenju Mreže na druge gradove i nivoe kreiranja politika. NETCO je integriran suradnjom 10 EU zemlje članice i 2 zemlje izvan EU, što je preko 16 partnera. Među gradovima koji su sudjelovali bili su: Španjolska (Barcelona, ​​koja je bila koordinator), Njemačka (Id22 - Berlin i Dresden), Portugal (Lisabon), Grčka (Solun), Nizozemska (Amsterdam i Eindhoven), Francuska (Grand Lyon i Strasbourg), Hrvatska (Zagreb), Rumunjska (Cluj), Belgija (Bruxelles), Slovenija (Ljubljana), Italija (Torino i Bologna), Velika Britanija i Norveška (Oslo).
Ovaj raznoliki sastav omogućio je uravnoteženu zastupljenost gradova iz zemalja članica sjeverne, južne, srednje i istočne Europe, svaki s različitim sustavima socijalne skrbi i shemama lokalne politike. Projekt je organizirao razmjene i rasprave o ključnim politikama potrebnim za uspjeh zajedničkog stanovanja, održavajući praktični fokus za usklađivanjem znanja i interesa gradskih stručnjaka, pojedinaca civilnog društva i ustanova. Razmjena o provedbi zajedničkog stanovanja unutar NETCO-a obavljena je kroz niz događaja koji su se održali uživo i online.
  1. sastanak online, 2022.Grad Barcelona je bio organizator prvog događaja koji se održavao online na kojem se raspravljalo o zajedničkom stanovanju kao ključnoj lokalnoj politici tijekom COVID-19
  2. sastanak Bologna (Italija), travanj 2023. Europska konferencija o unapređenju modela zajedničkog stanovanja na lokalnoj razini, koja se bavila pravnim okvirima i izazovima.
  3. sastanak Barcelona (Španjolska), ​​lipanj 2023.Europska konferencija o održivosti lokalnih inovacija, s naglaskom na ulogu javnih resursa u zajedničkom stanovanju.
  4. sastanak Berlin (Njemačka), listopad 2023.Europska konferencija o financiranju shema zajedničkog stanovanja, istraživanje izazova i perspektiva.
  5. sastanak Bruxelles (Belgija), siječanj 2024.Europska konferencija o borbi protiv diskriminacije i rezidencijalne isključenosti kroz zajedničko stanovanje. 
  6. sastanak online, ožujak-travanj 2024.- Online sastanak, organiziran od  domaćina Grada Barcelone, ​​rezultirao je preporukama kao i prijedlozima za poduzimanja sljedećih koraka prema zajedničkom stanovanju.

Za više informacija, posjetite našu web stranicu i pročitajte izvješća sa svakog od transnacionalnih NETCO događaja: https://netcoproject.org/
Pročitajte NETCO izvješće za 2024. s preporukama za politike zajedničkog stanovanja https://netcoproject.org/#download-our-report



Aktivnosti