clanak False

Započeo je s radom Centar dobrodošlice za strance

24.09.2024.
U Zagrebu je otvoren prvi centar za informiranje stranaca u RH u kojem će strani radnici i radnice te raseljene osobe moći dobiti informacije o ostvarivanju prava, obvezama i korištenju usluga koje osigurava Grad Zagreb na jednom mjestu i na jeziku koji razumiju.
Otvaranje Centra jedna je od mjera iz Akcijskog plana Grada Zagreba za provedbu Povelje Integrirajućih gradova za 2023. i 2024. godinu i jedan od velikih iskoraka Grada Zagreba koji strancima želi olakšati integraciju u gradsku svakodnevicu.
Radi otvaranja Centra, Grad Zagreb i UNHCR Hrvatska sklopili su sporazum o suradnji u radu Centra. Sporazum su 19. rujna 2024. potpisali g. Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba i gđa Anna Rich, predstavnica UNHCR-a u Hrvatskoj.
U Centru će se moći dobiti informacije iz područja socijalne i zdravstvene zaštite, informacije o upisu u vrtić, osnovne i srednje škole, o mogućnostima dobivanja stipendija za učenike i studente s odobrenom međunarodnom i privremenom zaštitom, opće pravne informacije, informacije o reguliranju građanska stanja (sklapanje braka, registracije životnog partnerstva, prijava rođenja i sl.), informacije o upisu na tečajeve hrvatskog jezika i informacije o održavanju ostalih integracijskih aktivnosti (razne edukacije i radionice).
Lokacija Centra je Petrinjska 31, Zagreb (u prolazu), a radno vrijeme je ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8 do 16 sati i utorkom i četvrtkom od 10 do 18 sati. Raspored dolazaka studenata/ica pravne klinike, kao i prevoditelja/ica i kulturnih medijatora/ica bit će, kako i ostale važne informacije, objavljen na mrežnoj stranici integracija.zagreb.hr

Aktivnosti