clanak False

Posveta prve makedonske pravoslavne crkve u Hrvatskoj

22.05.2023.
Povodom posvete novoizgrađene makedonske pravoslavne crkve u Zagrebu „Sv. Zlata Meglenska“, ​20. svibnja 2023., održana je svečana liturgija koju je predvodio poglavar Makedonske pravoslavne Crkve – Ohridske arhiepiskopije (OA) ohridski i makedonski arhiepiskop Stefan u susluženju s mitropolitima europskim Pimenom i tetovsko-gostivarskim Josifom te parohijskim svećenikom Makedonske pravoslavne Crkve – Ohridske arhiepiskopije u Hrvatskoj protojerejom-stavroforom Kirkom Velinskim.
Nakon održane svečane liturgije, susret se nastavio u pastoralnom centru na kojem su sudjelovali predstavnici državnog vrha Republike Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije, predstavnici Grada Zagreba, Katoličke Crkve u Hrvatskoj i Makedonske pravoslavne Crkve – Ohridske arhiepiskopije, ostalih vjerskih zajednica u RH te brojni gosti. 
Protojerej-stavrofor Kirko Velinski zahvalio je svima koji su pomogli u izgradnji crkve, od Grada Zagreba i Vlade Republike Hrvatske, preko predstavnika vjerskih zajednica pa sve do svakog vjernika koji je osobno pomogao. Posebno je istaknuo kako “aktivnostima u Makedonskoj pravoslavnoj crkvi u Zagrebu želimo prezentirati pravoslavlje svima i omogućiti ljudima da se upoznaju, provode zajedničko vrijeme, te na takav način grade mostove jedni prema drugima. Najveća opasnost za čovjeka općenito je neznanje jer se iz neznanja rađaju predrasude, a od predrasude do mržnje je vrlo kratak put. Aktivnosti u MPC će imati za cilj upravo to, da ljude približavaju jedne drugima. Naš grad Zagreb je ponudio svima svoju dobrotu, svoju otvorenost, a dobro se uvijek uzvraća dobrim”.

Aktivnosti